Starmali

"17" Иовозхлге Оа-дзг 3±- а-азгзгсгга, 133©.

„Огармалг" излази трипут шесечно. Годишња дена 4 ф . — погодишња 2 ф . — на 3 месеца 1 ф . За Србију и другв крајевег 10, — 5, — 2 1 /, динара иди фрапка. — Власник и одговорни уредник Змај-Јоваи Јовановић; Издаје штамиарија А. Пајевнћа у Новом Саду Рукониси се шиљу уреднику (1>г. Ј. Ј«\апоу!с, Катепјс, (8гет) 8угг11еп(. — Цретнлата и све што се тиче администрације шнве се штамнарији А. Пајевића у Нов. Саду, из Србије књижари ВаложиВа Београд и Ниш. — За огласе плаЕа се 6 новч. од реда.

Нов цар и њему дар. Ја питам: зар Није то лепа ствар Кад онај, који још није ни прави кнез Постане цар? —- Заиста лепа ствар. Кобургац Фердинанд пост'о је цар И даје му се дар. И ако нема ј е м ц а, Ево ти, царе, Јем, А Јем у у при ј ем И Р о д о п ти дати смем. Да не би гладан ост'о Ваља да ти се да И И р и н - П и р и н (ч а). Да не би жедан ост'о, Ево ти жеђи лека, Ево ти десет река : Поскочи само, хоп ! Ево ти ђоп, Узми у жељу ћораву И Бугар-Мораву, А за будућу царицу Прими, молим те, целу Марицу. Подметии скиптру свом Струму и Јантру, Тунжу и Ј1 ом; Нишаву, Искар, Камчију Прими под своју камџију. И Арда, ма да ј' мала, Прими је, па реци: хвала! И В а р д а р, шта велиш, хе, На то вардарењ« ?!

А сада иде Т и м о к Па она хладна Дрина, (Штета што носи воду, Што у њој нема вина, Дарство би твоје било смелије И много веселије). А за тим иде Дунав, То је дивота права, А кад већ имаш Дунав, Ево ти још и Сава. А кад већ све то имаш Што да те жеље киње, Ево ти још три мора : Црно и Бело и Сиње. Живео даклем цар! Царство је красна ствар. * * * Ал ко је то, што с' тако Размеће с крупни дари И кнеза непризната На брзу руку цари ? Чија ј' та рука крепка, Чија та уста смеда, Јесу л' то вел'ке силе — Можда Европа цела?! Не, — лудо, младо, пусто Бугарско дерле то је, Потписује с' Еуршовски — И сад тек не знаш ко је. Ђанеља.