Starmali

„СТАРМАЛИ" ВР. 25 ЗА 1889. 199

Сеоском кнезу дошао налог да попише колико у теговој општини има ловачкчх паса. Он заиста изврши свој налог, и то овако: Мој прић-Марко: 1 кер. Шустер-Мита: 1 кер. Грк-Јода: 1 кер. Газда-Сима: 1 кер. У целој општини свега четир вашке!

Упознао се. О, гле! како је, Глишо? рече један сељак неком другом човеку. А од куд ти мене познајеш одговори овај, — кад се ја и не зовем Глиша? Па ја сам тебе лане видио у Кикинди, одговори први. А, то већ мож' бити, јер сам се лане канио да идем у Кикинду. Прибележио Ђ.

Добар почетак, Један фићфирић пошао је жељезницом на пут. У вагону била је преко од њега једна лепа госпођица. Он је хтео да се с њоме пусти у разговор. Даклем кад се влак кренуо, запита он госпођицу: „Молим, фрајлице, хоћете ли и ви с нама путовати ?" (Т1. В1.)

0 б ј а в а. Дошао брица из Веча у Кикинду те ту отворио берберницу, а да би више кунтова стекао, напише у више од сто примерака оваку објаву : „Сад Почетак и Поздрав код Нашима Људима Препоручујем Теби пришили Код мене и Ја сам отворио Берберницу у Миливој Влајнића кућу на рогаљ. Остајем М А Н 0 Ј Ј1А Бербер. Цреписао са оригинала: Шогор.

Нова боја. Учитељ запита у школи једно дете какве је боје његова џепница и покаже је. Дете одгоиори: црвена. А какве је боје, Мито, табла? настави опет учитељ. Црна, рече Мита. А креда? Андро! Креда је бел», дода Андра. А какве је боје мој шешир, Симо?! запита учитељ и покаже прстом на доста олошан шешир. Ваш је шешир боје онако, онако — отрцане, одговори Сима (по што ниЈе могао да погоди праву боју.) Ђ.

„Но јес' чуо прић-Машо — рече Илија свом пришку — ако овака блага киша успада само још један сахат измамиће спе напоље из земље!" Прић-Маша: Не дао Бог да изиами, ја имам у|земљи три жене сахрањене, па шта би радио с њима ?ј!

Осман наша путовао по Херцеговини па ће запитати једног старца од 80 година: колико је заповедника већ преживио ? „Тодико, колико сам година стар" — одговори старац „Па који је био најбољи?" запита га паша. „Вјера и Бог, господару, једног су нам послали из Цариграда, но није овамо ни дошао, него је још на путу умро и тај је био најбољи!"

Катихета: кажите ви мени како се узимају тропари суботом кад се поји алилуја ? ђак: Молим у типику се може видити. Катихета: Ал ја хоћу без типика да ми кажете. ђак: Молио би госп. катихету да ми само један пут кажете. Катихета (поп Младен): Причекајте сад ћу донети типик, ко би то све врага знао без књиге? ! !

Питали једног доктора, који је редовно своје болеснике у гроб одправљао, ово: Господине, како ви можете веровати у васкресење мртвих, кад код вас не устају ни болесни ?!

Стојао неки лупеж прец судом па рече суду: Славни суде, што ме на мање робије осудите, пре ћете ме видити поново на овом месту! Скупио Ј. Воцин-Мањин.

К „огледалу времена." Кад је већ овај број за штампу спремљен био добили смо писмо од г. др. Млад. Јојкића са, жељом његовом да га штампамо. То би писмо запремило више од половиие једног броја нашег невеликог листа. Што би на то учинили, то остављамо за број који иза овог долази. Па да иде све ђутуре изоставили смо из овог броја и већ написан одговор „Бранику" на оно, што је у истој ствари било у његовом 106-ом броју. — Овоји смо људи, не морамо се баш јако журити. Уредпик „Стармалог."

ЈавГ" Још се могу добити сви бројеви „Стармалог* од почетка до данас.