Starmali

208

„СТАРМАЛИ" БР. 26. ЗА 1889.

КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ. Први календар за 1890, годину," - ^!! Сад је баш изишао из штампе: „ЦАРИЋ." МАЛИ КАЛЕНДАР СА СЛИНАМА ЗА ПРОСТУ 1890. Цеиа је 20 новч. или 40 пара динарских. Препродавци добију за готов новац комад по 12 новч. 1Ж~ ЗА НРАТКО ВРЕМЕ ИЗИЋИ ЋЕ: „ОРАО" ВЕЛИНИ ИЛУСТРОВАНИ НАЛЕНДАР ЗА 1890. ГОДИНУ. који је богато урешен најновијим и најлепшим сликама уз најодабранији и разноврстан садржај, жао и до сад што је доносио. Ми смо се потрудили да овај највеЋи буде и за 1890. год најбољи, најлепши и по томе најјефтинији српски календар, као што је то и до сада вазда бивао, што ће у осталом за кратко време сам „ОРАО" најбоље потврдити, а ми ово само међутим укратко јављамо поштованој публици и нашим дојакошњим комисијонарима, који нека се изволе унанред пријавити колико којег календара да им пошљемо. ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИТгА у Н. САДУ, издавалац „Орла" и „Царића".

Сад је баш изишло Н0В0 ИЗДање БУКВАРА 3\ СРПСЕЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ, који је саставио покојни др, Ђ- Натошевић. Ово је сад тре поправљено и прерађено издање, а цена је, као и пређашњем 16 нов. а. вр. Од стране учвтеља чињсне су на пређашње друго иадање неки приговори. Ми смо све оправдане приговоре узели у обзир при овом трећем издању, на коме су суделовали у томе најстручнији данашњи људи, те смо добшга уверење од млогих практичних и отличних наших учитеља, да је ово треће издање најсавршеније дело ове врсте у нашој школској књижености. С тога препоручујемо свима учитељима и општинама, који за своје школе требају оваке књиге, да набаве ово највовнје издање. У Новоме Саду, на Преображење 1889. Штамнарија А. Пајевића у Нов. Саду.

Свеска VIII.

Година II.

нови вшшч ОРГАН ЗА ПЕДАГОШКУ КЊИЖЕВНОСТ уређује и издаје Мита Нешковић. САДРЖИНА: Школарство у Аустрији. —Шта се од садање иучке школе мора захтјевати, да се не занемари њезина узгојна задаћа ? — С пута по беловарској жупанији — Како Гертруда учи своју дјецу. Српски учитељски конвикт у Новом Саду. — Један предлог. — Књкжевни Преглед „Новог Васпитача." О Г Л А С И.

ФРШ ХРИСТОФА БЛЕШТАВИ ЛАКЗАПОД бе8 шириса, брзо се суши и трајан је Са својих практичких особина и једнострукости у употреби згодан је за самосвојно лаковање патоса. Собе после 2 сата могу се употребити. Има га у разним бојама (које су као год и масне) а и без боје, који патосу само блеска дају. Углед и упутство за употребу налазе се код стоваришта Фрања Хриотоф, Берлин и Праг. 5-6 Проналазач и творничар правог блештавог лака за под. Отовариште у Н. Саду код Љ. Стефановића.

Ја Ана Чилаг

са мојом 185 центиметара дугом див-дорелеи-косом, добида сам је 14-то месечном употребом помаде, коју самја сама пронашла. Ова је помада једина помоЕ против опадаља косе. Она уиапређује растење косе и јача власиште Код мушких проузрокује брзо и снажно растење бркова и браде, и у опште даје длачиди већ посло кратке употребе природну сјајноћу и депоту, сврх тога чува је до у најдубљу старост од преране оседелости. Дена је једне тегле 2 Фор Разашиљан>е дневно на све стране света одмах по нлаВеном готовом новцу или унаточ (Роз^паоћпаћте). С511Ж & СОМР. ВиЛарен!, Кот&8§а88е куда треба све наручбине слати. При наручбини од 6 тегли на више 25% попуста и плаПена поштарина. 36—20

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЂА У НОВОМ САДУ.