Starmladi

Бр. 8.

СТАРМЈ1АДИ. -

Стр. 61.

БОСАНЧИЦЕ. — Босанска влада је јако против резолуције. Ко зна, можда је она за револуцију. — Многи српски листови се жале како немају прође. Међер је босански лист „Отаџбина" ипак најсретнији. Сваки број доживи и друго издање, — У Босанској Крупи се певачком другатву „Милутиновићу" пртвио велике сметње неки сметењак Др. Готесман. '— Биће да је то Тајфелсман а не Готесман. — У Босанској Дубици је котарска обест осудила Ибрахим-бега Церића на 100 круна глобе, што је рекао „добиће трећи по репу". Босанска влада је ту увреду узела на себе, јер вели, други за собом репа нема — осим владе. — У Босни би влада да створи неку велеиздају. Хо, људи па веле издају босански шпијуни дневно влади шта Срби говоре и раде. — Бег ефендија Башагић анексионаш — покренуо је неко „Огледало" — у ком се огледало сво његово неваљалство, Сад ако нико ефендији не разбије ни огледало ни нос, он ће и даље огледати своју срећу — док му честити Босанци не покажу „бечко огледало". — Чапљински мудир Херман, казнио је са 24 сата затвора сељака Рупића за то, што га је тобож „метнуо у новине". — Боже мој, зар би му милије било, да су га метнули на вешала у место у новине. — У Кладњу предстојник Милер, чини силне зулуме, убија баке. Хвала Богу, да суједном иу Кладњу дошли до честитог стрводера. — На небу се појављује крвава звезда Бајраклија. Босанци веле да се така иста звезда видела, кад је Аустрија умарширала у Босну. Хм, то би онда значило, да је Чваби истекао рок — па да му звезда сад даје знак да — измаршира.

ДОБАР ПРЕДЛОГ. Недавно је она „зверка" прпредила народнно весеље у Мплетпћевој штампаријп — у славу патрпјархове смрти. На тој славп су учествовали, осим једпог робијаша и неколико муклаша, јопт п један мангуп пз Србије. Како га је Бог створио шерета, а он ће рећп Јаши: „Видите, господар-Јашо, како су сав сапун у Новом Саду потрошпле патријархове праље па радпкалп осталп без сапуна, то смо моглп уз ове чварке додати оног „Сифона" — па да не иду чварци •у штету-!

ПОЗИВ II I НРЕТПЛАТУ. Са нрошлим Гфојем је отночела нретплата на II. четврт. Молимо ену г. г. иретилатппке који су данас добили ономену и иончаиу уиутнпцу, да иам пошаљу одмах нретилату. Јер они су тај патрјар, иоји наш лист издржавају. Унраво свој лист, јер у толико је наш што изричио о на [|»ему зарађујеми неке нсовке и глунава аионимна писма. Уредништво и администранија ^СТАРШАДОР',

ЦРНОГОРЧИЦЕ. Томановпћ се ужасно једи гато се Црна Гора не зове Бела Гора, па тек сад док је он оцрнп да се назове Црпа Гора. * — У Цр н0 ј Горп ће се завести слослободнп изборн путем куглица. (За сада из Томане-пугиака.) АЛА И П0Г0ДИ! Један радикалски капелан. који се налази на „допусту", са службом. станот, собним намештнјем. хранот, па мак и са женом, свратио је ових дана у каФану код Мајера, на ручак. — Шта И1шате за јело ? — пита он. — Ако је по вољи пиле^ије ? — То волим, пиле^ије вдесо волим. Донесите ми. — Је ли по вољи стражњу половину, са тртицом ? — Ау, то не! Са1У?о то не! — Зашто молим. врло је пикантно и слатко! — Ау, само то не. То ме и од ку^е тера.