Starmladi

Стр. 66.

СТ АРМЛАДИ.

Бр. 7. и 8

одбор карловачке шпаркасе, а надзорнп одбор чланове другатва 1* »Братства«. На место директора је компетовао чувени Кечкеметп. Одговореао му је, да у странци има доста Кечкеметија и без њега, па ће се из свог круга управиика изабрати. Као што се чује, поставпће се Бенпн за управника —- ако се ноко спо собвпји из странке не јави. :: Вест, да ћу се ја својевољно спћп са престола у корпст престолопаследнпка не одговара истпни, јер као што је иознато ја своје воље немам, него имам завере нпчке воље, а њпма се за сада бар још не иде у пензију. Доказ је моја »царска реч« која се без нужде не пориче. ПбМР I, — У аустријском парламенту је једаи посланик назвао Толстоја будалом. Пошто се у дебати контра пспоставило, прешао је г. председник на дновнп ред.

„Царска се не пориче (Вез коменшара). I. Њ. В. Петар I. Краљ Србијерекао је посланицпма г. г. М. Драшковићу и М. ПсаковпКу: Ја ћу водитн рачуна о томе да избори буду сдободнн, Ни у ком случају г. Пашиђ неће саСТаВИТИ кабинет. }а вам дајем своју реч о томе. II. Ми, Петар I.. Краљ Србије постављамо: За председника Нашег Министарског Савета Николу П. Пашића министра на расположењу....

Страшан удар. — Па реците ми, кад сте и по други пут родили близаице, зар се нисте онесвестили ? — Ја нисам — него мој муж.

ЕПИГРАМ. Не кривите Милеву младу, Није крива своме јаду Крив је томе један доктор Осим њега — женски боктер!

ОТКРИТОЈЕ ПИСМО ЕX ПАТРИЈАРХУ ГАБОРУ ЗМЕЈАНОВИЋУ ВРША Ц. Захваљуј ући Вашој Светости на досада учињеним услугама, част нам је известити Вас, да је наш Саборски Одбор решио, да Вам се даде подужи допуст уз пакрачки декрет — како би и ове године посетили — Ривијеру. За крњи Саборски Одбор: ЂОРЂЕ КРАСОЈЕВИЋ-БРАДОЊА с. р.

Поливања. II ако још није воденп ионедељак, полпвање — нли по српски речено — »шпрпцање« је у велико отпочело. Тако су овпх дана баш шприцанн: Мита Клнцпн од стране Векерла. Мата Косовац од стране манастпрске штаЈшарпје и др. Ивић од стране радикалне странке. Самосталци су међу тнм бана Рауха — још пре Ускрса исполпвали. Јашу Томића већ целу годпну поливају... а он нпшта... као псето, само се отресе п ако је иначе сав улоћкан. Баш ових дана је мало јачи туш на њега пустно др. Јојкић. Др. Сос је свега мало — „мокрим обојком" дохваћен. Пначе су родокаљце ових даиа и опет нолили оним крњим Чанком. Брадваровић је молио, да њега не поливају, велн, он је и тако мокар—• брат. Псто је тако молио и одговорни уредник пакрачких новина, Јанко дете, да га не поливају, јер велп, он је већ од Бога полпвен. Бенин опет, тај је сав модар од поливања. Него се са тим поливањем кандајош понајбоље провео књижевнпк др. Лаза Дошла, кажу, нека плава цсоба, да га полнва. II пре но што је та плава особа могла то поливање да сврши, створила се ту ко нека трећа особа — те почела поливатп и ту плаву особу п мог књижевника. Спромах књижевннк не преостаје му друго, него да пз тога г прикљученија« сочинп какву трагикомичну драму. Те ће како тако до регреса доћп п ако он „мрзи« благо.