Starmladi

Бр. 11.

Стр. 95.

политички надзор, Оптимиета. — Би л ти мени могао рећи, шта је то оптимиста ? — Знам. То је „Браник". Он још једини ве рује, да црногорска а®ера није удешена и да Црна Гора има Устав. Квалификација. — Вивши министар БанФи би понајподесније био за бана у Хрватској, да замени Рауха? — А по чему? и зашто? — За те што и он — нема никакву странку уза се. Зар није доета било шеет година? Кад се Јаша уморио око народног издајства а он је огишао на Приморје, да се човек иало одмори. „Швиммајетор " — Чувени учитељ пливања, бечлија Др. Владислаус Дјордјевич, позват је ових дана у Београд! — А што ће им ? — Да научи краља Петра, како да се изшшва из платке, у коју их је уплаткао чувени зидар ћошкова Пашић. — Богме нека се мал® причувају тог пливача, да их не увуче у какав дубљак, вртлог, — или да их чак не превезе жедне преко Саве — у чвапско царство, Свој евоме. — Него јеси чуо да је био у Новом Саду чувени и злогласни политички мртвац Владан Ђорђевић? — А шта је радио ? — Шта друго него је пос^тио нолитичке мртваце, да му помогну да створи у Србији нево уконно друштво. — Хја, свој своме!

ДОСКОЧИЛИ МУ. Краљ пруски Фридрих Виљем I. толико је узимао у подсмех науку и наученике берлинске академије, да би им послао кадгод на решење и такових задаћа, који нису имали ни репа ни ушију. Једном их писмено упита, зашто две чаше, пуне шампањског вина, кад додирву једна другу, не дају тако јасан звек, као кад би биле пуне каквог другог вина. Академци му одговорише писмено исти дан овако: „Не можемо решити такву задаћу, погато ми немамо толико новаца, да набавимо шампањца!" Тад им краљ дарова дванаест боца шампањског вина, да их испи^у у његово здравље, и ослободи их оне задаће.

Исправак. Уредништву нашег листа се поткрала крунна штампарска погрешка која квари читав смисао речи. На име, код познатог де®рауданта бечкеречке касе Јоце Григоријевића-Воздиханија, стоји Воздиганије а треба да стоји Воздизаније. Молимо читаоце (бечкеречке) да ово изволе исправити. Ур. „Ст."

Нови касаии. Сриско трговачко удружењв — пошто је процветало на трговачком пољу одала се на занат — прави алве. Како су алве престале и нико их не тражи, мисле отворити касаиницу. И тако добијамо нове касапе. — Само да не буду клали —?

Чујте! Матица је решила да ове године не издаје календар, јер лањски календар није могао да издржи конкуренцију с добро уређеним календаром „1 њаватором". покејни уредник Ј. Живојновнћ.

НОВЕ КЊНГЕ; „Браколомство", роман из живота једне хуље. Саставио Др. Ћопа. „Новац", жалосна игра од Др Бошка Петровића. (Први пут приказано у Босни.) „Кувар", — по практичном иредавању једне куварице написао : Др. Ћопа, проФесор једне гимназије. „Од чега болује Матица Српска; а од чега Тихомир Остојић?" — расирава о питању хонорара и издавању с брда с дола скупљених гњаважа. Расправља Др. Тиквомир. „Вашар на вашару". Обешењачка приповетка од једног кр>јачког момка. У једној глави (која у мало ве одлети).

извор.ТЕМП ЕЛ" иајбоља вода за окрепу Управаоунара изво р ..штиричја' 5 РоЈичке масовита љековита вода V киселе воде По медицинским ауторите.тима 0 — — најбоље препоручена !! Праваје.ако на чепу има жиг ЗМапсЈзсћа^.РоНЈ^зсНег!

јШтајерска земаљска ојичкао КИСЕ/ЈА ВОД^

_ РоЈичке V киселе воде