Starmladi

Стр. 106.

СТАРМЛАДИ

Вр. 13.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ. Овим бројем стуна „Стармлади" у III ћу четврт о. год. те отварамо нову претплату на трвЋу чвтврт, која сгаје свега 2 К или 4 К до краја годиае. п Стс1рмлади и је једини овострани независан српски сатирички лист, којн не припада ни једној странци, нити се сунча на милости или благонаклоности ичијој — осим својих претилаткикч, па је за то „Стармлади" и независан нрема свима и сваком<е. „Стармлади" ће и даље остати ншоколебим мали, али слободан сатирик , који ће у сатари, шали и уметнички израђеним карикаТјрама (око чега не жалимо ни трудз ни трошка) доносити све што је на дневном реду за решетање. „Стармлади " ће се постарати да и о саборском раду и нераду тачно извести п. н. читаоце и то, у слици и речи. Кад би сви многоаоштовани дужници и редовни г. г. претплатници учинили евоју дужност, те нам како дужау своту тако и обаову претплате послали на прикљученим новчаним упутницама онда би „Стармлади" опет одужио им се на тој лепој и звечећој пажњи тиме, што би за сво време сабора недељно један аут излазио и доносио стрмоглавске белешке са сабора. Еле учините г. г. роду глас — које је уједно и „Стармладом" спас! Па да Бог пожива и вас и нас ' Адмиаистрација и уредништво „Стармладог".

С Габоровог сувог иута (на ком је награбусио). Пре интервјуа. НоећшггЛеп Сга1ше1 2тејапсшсћ ^јеп. Пазите, да не иснадне опет каква „ципелполка". Јаша. После интервјуа. Пошљи лудо на војску, седи код куће па плачи. Радикална странка. * Од луда пона, луда и молитва\ Јаша. * Сачувај нас Боже, луда иријатеља! УУекег1е.

Нреместили га. „Застава" је именујући кандидате за патријарха и навађајући њихове дијецезе, случајно се помела код Гаврила Змејановића те ставила као: „пакрачки владика".

ИДЕ СЛБОР... Шта би човек био, да језика нема, Био би ко риба, животиња нема. Ал' Вог језик даде, сваком људском створу, Да се њиме служи мудром разговору. Хеј ал' кад би мог'о свак' њиме да с' служа И служећ се њиме — себе не наружи.. . Чим га дуже пружи . . . Да се не окужи Да се не онтужи! . . . — Али иде сабор, 8ге§епу риарок Оађог! Док је ћут'о беху мисли роб му сињи, Ал' онда мишљаше, нешто да га кињи, Па се на пут даде, оде Бечу нуто, Рече па с' опече — и угрува љуто. Роб му беху миели, док је мудро ћуто, Сад је он роб масли — што их брбљ'о лудо. Еј, Јашо, /ашо, Кошутовска снашо! Постиго си деља, Ал' га натоциља! — Али иде сабор, бге^епу рпврок (Мћог! Стармлади.

Но Ф*е бити патријарх? Наша странка (шаљива) још никада се није осећала у непогоднијем положају од данашњег, где треба да се изјасни ко Ке бити сраски аатријарх. Озбиљни чланови наше шаљиве странке поплавише нас писмима и телеграмима, у којима траже од нас одговор: ко ће бити српски патријарх? Један пише: Кад сво Сраство на десет дана пред избор не зна ко &е бити иатријарх , ви морате знати. — Као да је „Стармлади" министар Векерле, па зна ко ће бити српски патријарх. Други опет пише: „Ви тамо у Новом Саду морати знати!" — Као да је Нови Сад Будимпешта, а новосадски новинари иештанске шорналисте. „Ако ништа друго, а оно зацело знате за кога је Оон и његова странка". — Та то сви знамо, а зна Фала Богу и Габор пишпек, али на кога ће гласати — то зна само Векерле и Јаша Томић! У опште ми у Новом Саду ако хоћемо што да дознамо о радикалној странци, а ми узмемо ма који