Starmladi

Бр. 14. и 15.

— СТАРМЛАДИ

Стр. 127.

— 4 држитч ли да Ие те бити иогвр/јени ? — Као изабран натријарх, ослањам се на поверење целога Срнства! — Разуме се и самосталне странке? Они, нису Срби. — Они су православни Хрвати. — Тако ? — Онда не читате „Заставу". — А верујући у иравичност и мудрост угарске владе — Можете се надати непотврди! Мало шале — Мислим да неће нарушити мир целога Српства из Угарске! — Смем ли овај став употребити за п Стармладог" ? Ванредно је добра ствар /а мој лист. Изазваће силан смех у мојих читалаца. Такав виц се иначе у страном новиварству богато награђује. Ваша Свјатост има дара за шалу. Кладио би се чова. — Говори се да не знате Мађарски ? — Да се кладим с Векерлом, да ћу-научитл за годину и по, да ћу моћ * у магнатској кући гочорити! — Ех, и панагај научи две три реч?. На пр. „1§еп" и „пеш" — али нрави мађар ки језик учи се још из детињства. У основној, па чак и у забавишту — а за тако матору децу као што сте Ви ; нити је Аиоњи — а још мање Векерле. Мађаризирао се. — Ех, молим Вас. Ето Вајда зна мађарски, па која Вам је вајда од Вајде. — Ја и ако не знам никако мађарски, за то ипак осећам свакако и свакојако мађарски Чак сам се и мађаризирао у иитпек СгЉога. С тога Вас молим да ово сад што ћу вам рећи штампате круано — као бомбу која треба да упали и натера читаоце на грохотан смех: (Рша1е). — „Не верујем дакле да ће угарска влада заузети становиште противу читавог Српства у Угарској. Јер би не само код куће, већ и иноземству и у свима православним државама (на чак и међу православним Јапанима пр. ур „Ст. ) изазивали сензацију, да се не потврђује онај патријарх, којега хоће (радикалски) народ, његова паства ( која преко високог сабора тум * суду уједно ради .пЈ)игода и бадаи имајуЛег иатријарха ) — те је сво Српство љубопитно хоћу ли ја заиста бити потврђен? ЈЗ" Сви који иаш лист прнмају обавезни су по закону претплату платити а нека се не уздају и оии који после пола годишњег читања из „учтивости" лист врате да га нвке и платити. Увери ће се!

Театралија. Људита ИличиЛ, члан српког народног позоришта и млади талентирани уметник — напушта српско народно позирпште и одлази у Љубљану. Ово је већ друга одлична снага нашег позоришта, која у ери неепособног нозоришног одбора вапушта народно позориште, а још никако да нас напусти незгодна управа.

внмв

кШтајерска земаљска ојичка^ и _ п к ј(ИСЕЛА вод*

ИЗВОР .ЈЕМПЕЛ" кГ . , '-Ј иајбоља вода за окрепу!' . Управа бунара И зво р „штир ифс

8

Ројичке

гласовита лековита в.ода

Ц киселе воде По медицинским ауторитетима. <Ј> —— • —— нај6оље препоручена !! .Праваје ако џа чепу има жиг ЗЦап(1$сКаО. КоНЈГзсНег!