Starmladi

Стр 4

- С Г А Р М Л А Д И ~

Бр 1

ЗНАРЗЕНИТИ ДОГАЂАЈИ (у лрошлој години). Јануар. Радикали с презешом Др. 'Боком Брадом отишли иод скут бану Рауху. Обећали 18 посланика. Фебруар. Нораз радикалне странке на избору за хрватски сабор И пролив српске крви на Удбини ради крњег радикалског чанка. Март. Пропаст радикалског клепала „На родног Гнуеника" - и разилазак мачака из Загреба. Април. Румски збор на ком је учество вало 216 радикала и један коњ с поп Магарашевићем. — Очупано из репа румског чилаша — струње за „Швигар" — за којег се толико знало да је од коња и да је без госе као „битанга" на једанпут нестао. Страданије и биогрнфија Никсле Марковића Ердрљана — у „Србобрану" као прилог — поз навању ка]»а тера. Мај. Откровење радикалске нанаме у В. Бечкереку с Воздиганијем и Туринским. Јуни. Одстунање Јаше као уредника „Заставе" — усљед силних шамара од срн. вас олике штампе, за коју се до данас не зна којој је уредник Јули. Пишпеково брукање. Аугуст. Јурњава радикалских лакеја у Пешту и иогађање с мађарском владом за избор иатријарха. Септембар. Изборне комедије с патријархом. Изабран Нишпек — и удешено с владом да га сургунише. Избор другог натријарха за шалу. Октобар. Маршрута из Неште и Беча и радикалско време изабрало патријарха. Новембар. Опсенарски збор ради протеста плуралног изборног права са сукњама и напучама. Врло шаљива иродукција. Децембар Манастирска берба - и ухљебљије — радикалских бескућника.

Политика у наФани. — Келнер молим једно јаје. Али нека је тако ровито као стање у Аустрији. — Келнер му донесе једно јаје. Он га разбије .. . а мућак засмрди . . . — Јесте чули ... па ово .је сасвим ровито к'о код Франка у глави. А мирише као Раухова владавина

Јавна гахвала. Његовој благонаклоности г. Еекерлу и његовој експоненцији г. Раушу Или у Пешти кли у Бечу. Ми долњи. изјављујемо преко г. Бале своју најблагодарнију захвзлност вами горњима т. ј. како г Ве/серлу тако и нашем милом и дсбром г. Рчушу. који је заиста доказао и овом приликом да за нас Трбе — радикале има у свом програму нечега „ леиога и добрега, " — јер док наше противнике и изд^јице Српства, због тога шт> се свога лепог српског ииена одричу, кази зивају православним Хрватима и траже неку вели у Хрватс у милостиво изволите хапсити и бацати у азачке тамнице у којима гину — дотле нас најмилостивије изволисте орденима, манастирима и другим масним званијама — благоваклоно и безуветно одликовати и обдарити. ВерЈЈте да је сав српски народ тиме дубо ко и шрегиен и од одушевљења — плаче. Примите и од сад, па док нас траје, нас и Јаше, — нашу иослушност. Љубе васу скут и папучу ваше понизне слуге : Др. Ђорђе Красојевић-Брада и презеш Др. Миклош Ђурђевић Миранво. Др. Живан Костић сви радикали. Постокрипшум. Молимо врло лепо да на Бенина не заборавите те и њега одликујете и ако не златном а оно бар сребрном кашиком (а може и III ћег реда — од пакФона). А не заборавите и вашег Др. Жигу Продановића. Он се борио у Сентомашу за ћирилицу — да је избаци из политичке опћине и уведе мађарски језик. Ваљда је и он заслужио какво з»ање ма и масније А већ Јаша би се задовољио и у готовом. Што рекли Сервијинци, Јал'да шушне — јал' да звекне! Доњи Тргозанки дух. Т р г о в а ц (трговачком иутпику тако званом вигецу, који никако не&е да се чисти) : Ако ме одмах не останите, ја ћу звати слугу Јована! . . Вигец: Да ли би ваљда смео, донде докле г. Јован не дође, моје најновије мустре показати ? Вечке паре. Аустријски „Врач" јавља у свом последњем броју да му је неко из Беча нослао новац а не зна ко. — Боже мој, зар он мора увек знати ко му из Беча шиље паре. Доста да му шиљу.