Starmladi

Бр. 8.

- СТАРМЛАДИ -

Стр. 59.

„Еј ти небо, Што допусти, Што напусти, Ту неситу, крвожедну, Сву ту халу Те је крвцу рода мога, Витешкога, Сву већ скоро исисала, Те је и сад локат оде Еј мој роде — крви моја, Турска крви — ислам роде, Тешко нама без слободе! Хеј султану, хоћеш крви, Тиранане крволочни, У крв ћу те окупати И слободу роду дати!" * ❖ * И зачу се рика топа, И нросу се крвца многа. И сад крвник, сијни Султан Двили јадан све до Бога, За свој сраман живот ироси, Да га правда не покоси.

СУЛЦНОВ ПРВИ УЗД4Х, Султан (први дан у заточењу): Их, како је овде досадно . . . Како је врага могао, мој брат, овде ировести 33 године?

Тежак избор. Султан (гледа у свилени гајтан): Сад не знам ни сам шта да радим. Да ли да се обесим сам, или да нричекам да ме моји мили обесе ... да се не би морао сам трудити. То је баш што рекао Шваба: Ба ЉпТ ешеш сНе \\ г аћ1 л\ г ећ!

Ки он не југоже шо да сбари. На Реци је један Кит прогутао једног човека. После неколико минута га избљувао. Код избљуваног човека су нашли у џепу један број „Уставности".

С „велеиздајничког ороцеса". Тарабокију је још и сад неираво што иублика кад га чује и погледи — прсне у смех.

Тежња преко границе. Једанј штрањковац (Франковац) је ради тежње преко границе, једног српског попа у Хрватској денунцирао због велеиздаје, који је нри ногребу неког Србина рекао самртнику: „Брате, ти се селиш у бољи свет!"

Стрелице. — Досада се говорило силом баба у рај а сад се може рећи в е л е силом тетка — у Босну. — У холандији је основано спасавајуће друштво за пијанце. — 1'аух је изјавио жељу, да се таково друштво и у Хрватској оснује. — Загребачка иолиција је забранила продају норих гљива. (Сигурно да не ирави конкуренцију Рауховој .Уставности") — У меленачкој и новосадској црквеној оићини нађене су две одеране коже. Коже изјављују да их ни један радикалски Фишкал није одерао. — Султан је брзојавио велесилама, да се не заузимају за њега, јер за кога су се год велесиле заузимале — тај је свршио. — Нови Сад је ударио у жестоку конкуренцију цротив Вел. Вечкерека с радикалским нрвацима, робијашима. Наиме у Н. Саду имају већ два ноиа робијаша: Распоиа Никола канелана Мушицког. — У Новом Саду се нашао један једини већи чиновник — чије име није ФалзиФиковао поп ФалзиФикатор. Као узрок тој чудноватој појави навело се за разлог — да исти нема руке. — У радикалској пиксли Је хтео Др. Сос да полије „шарана", али се шаран тако незгодно праћакнуо — да се „сос" — просуо. — Босанским Турцима, који се исељавају из сретпе земље која се зове Босна, доказују Штадлерове језуите, да су они слободни као тице. Турци их питају, да ли они мисле тицз у гори или тице у кавезу, јер каже, они се не отимају за нов кавез — него слободу. — Пошто ће кроз који дан наступити еезона за сламње шешире, неки су љубоиитни, да ли ће она два радикалска дисидента, проФесор Вилић и Др. Свињарев ионети оне радикалске велике сламне шешире, — испод којих се никаква брука у радикалној странци — ве види. — Радикалска странка, која увек тражи од самосталаца ћирилицу и барјаке, јавља да је она, односно њена новосадска црквена опћина, приликом посете мађарског друштва за помађаривање Бешке, прва истакла „српски" барјак — Госпићки „Србин," каже да су Грачацу о Ускрсу ^Раухови перјаши скидали капе људима а женама мараме с главе — и чуди се том изазивању од стране власти. — Богме какво је законито стање у Хрватској, чудо је да нису и главе Србима скидали. Ерзојав. Загреб- Због Др. Масарикове интерпелације се ужасно у.чврпољили Фравковци. Јозуа је решио да са Зизибанбулама удари на Беч и освоји га. (Та он га је већ одавна освојио. Пр. Ур. „Ст.").