Starmladi

Бр. 20

Стр. 155.

ЦРНОГОРКЕ. Нашој јавности је иознато, да је црногореки књаз пееник намеран да изда киту својих иесама нод насловом „Нов црногорски вијенац", међу тим нами са Цетиња јављају да ће то бити књажев црногорки вијенац, а не црногорски. У ни му ће бити и нова црногорка химна, коју ми ево овде доносимо. Иста гласи : Онам', онамо,... Онам', онамо за брда она, Говоре да је несрећан род, Мојега рода, онамо веле, Јуначки народ, зл& стигла коб Онам', онамо, за брда она, Тирана кажу, диже се дом, Около трона, скупле се слуге. Крвави, срамни, џелатски рој! Онам', онамо, за брда она, Труну јунаци, за народ свој, С тиранском владом, јуначки народ, Повести хтеде иросветни бој. Онам', онамо „завере" с кују, Слободу, устав, ништа не штују, Већ људском крвљу, устав сад поје, ЈБудским га месом, џелати гоје. Онам', онамо, за брда она, Стрељају сада, јуначки род, Лоновске владе, која је крала, Џелатски крвав — то јој је плод! Ал народ храбар, за брда она, Потлачен, крађен — буни га глад ! Слободу тражи, стрепе џелати, Нестаће с владе, — тирански гад!

Манастирски ован и радикали. При продаји јагаљци тулшо, Пред манастиром блеје мали; А стари ован дречи ружно, Као радикали. Поплашили се малишани Јагањци своје мајке су звали; А стари ован пишт не брани, Као радикали. Касап ех граби и ударцем, Јагањце редом касапи. свали; Сам ован иде за магарцем, Као радикали. Фрушка Гора Отац Глиша

Стрелице. — У Америци сад људска кожа конкурира животињској. Праве се од ње новчаници и други нредмети. Сва евронгка штамна се ужасава над тим дивљаштвом од моде. Један Црногорац каже, да то није ништа. Кодњихјета мода већ давно уведена. Џелат Тамановић превлачи министарске Фотеље човечијом кожом. Неки дан је иет употребио. -|~ У Сомбору су страјковали учитељски приправници ради нечовечног понашања неких наставника. Новосадски наставаици Радић и Бајић чуде се тој дрскости сомборских ђака. Они новосадске ђаке чак и шамарају — па ђаци мисле да то тако треба. □ Познатом др. Жирку Костићу, Рауховом „цигаршпицл)'", досудио је Раухов суд, за иола готово сировађање оставине покојног иатријарха 127.814 круна. Против тога су протестовали насљедници — а разуме се и Ђорђе Настић. Д На све стране се опажају омладински покрети. Усљед тога су и новосадски „покреташи" кренули се — код „Линде" на пиво. О За грађевину жељезничке пруге између Кикинде и Арада исноставило се да то није грађевина него крађевина. 4ф Краљ Петар ће ускоро са престолонаеледником почети да поеећује европске дворове. „То је лепо ! Само онда треба да им Србија изда пасош!" — кажу контра-завереници. > Кад некога заболи глава због оних црногорских сужника — нека еамо прође кроз Колашин — па ће га и глава ироћи.

Хофри^тер и ^офри^тери. Као што новине јављају ухваћен је отровник ОФицир ХоФрихтер, који је цианкалијем отровао аустријског генералштадског капетана Мадера. Загребачки хофрихтери се међутим и даље слободно крећу.

Радикалско најновије неваљалство. У недељу је требао у Новом Саду да се одржи збор због пијачарине, противу које се новосадске занатлије јако буне. „Застава" је иснрва била протир збора, али се после досетила те и она збор одобравала, Ево зашто. Довела је своје телиће на збор — који су удружени с полицијом збор осујетили, и ако је већина била за збор. Један мајурац, радикалски пријатељ је нодвикнуо: — Ви имате ваши луди у репрезентанција, на ће они тамо протестовати. — Та ми зцамо да има тамо луди, ама иемамо људи! — одвратише му свесни Срби.