Starmladi

Стр. 86.

СТАРМЛАДИ

Вр. 10. и 11.

Чудна ми чуда. Гост једе у механи и нађе муву у Чорби, па стаде викати: — Механџија! Молим те ! — Шта желите ? — Само да нешто видите! — Шта је, молим ? — Мува! — Па шта је с тим? Чудна ми чуда мува. Зар не знам шта је мува — рече му он.

Татина радост. Добио отац близанаца, па од радости телеграФише сину, који је био на школи у вароши, овако : „Сад ти баш мати родила два брата. Сутра више." (Хтео је рећи, да ће сутра писати опширво).

Одговори уредништва. Молимо све наше сараднике, да нам за црногорски „свечани" број — што јачи и бољи материјал приправе и пошљу што пре. Заш' перпераши ће и тако и после Настића и Фридјунга срамно тиранију величати! Треба дакле њима мало запушити уста — голом истином! С. М. у К. Послато у обрану калуђерског грабежа — не можемо штампати и ако се како ви велите показује струја која је да се калуђерима све поново да на Јживање. Ми нисмо за то — и борићемо се противу тих распикућа, који по Новом Саду - издржавају „добре душе. с Б. С. у Бео —. Ваш допис је ушао — у кош. Један нут сте нам подвалили са „Просветним надничарима" за које ни потуре не добисмо. Далеко вам дакле лепа кућа заједно с оним који Вас нама шаље. Нећемо ми у вашег слатког рођака таљиге да се прежемо. На против камџију смо принравили за све упрегнуте.

Лаигшбпро

друшшба ДОогМеивсНе и. = 1и(1«51гЈе-Сг5е115(ћа{1, =

Вгеисп

Фипијапа у Лондону. Друштво с ограниченом одговорношћу.

Прима јеФтине пријаве и поередује искориттткаваге проналазака уз гаранцију у емислу друштвена правила. Ако нама повереног проналаска заштитно право не би могли спровести да се патентира или не би нашли за исти заинтересоване, да се искориети — ма из ког разлога — ми враћамо нама плаћене пристојбе. У последње 3 године плаћених отштетадивиденда износи пуних 100°/ о .

Многа признања. Наклада листа за проналазаче: Јег ЛеЉЉ МЉгГгшГ као и прилога истог „Званична извешћа' „Међународни проналазачки вашар". „Сунце" Претплата на '/а Г0 Д- 5 Марака. Број на углед и сва извешћа о погодностима које ее у листу за претплатнике налазе дају се уз 10 потура марку. Извешћа бадава. Предрачунн бееплатно.

ИЗВОД ИЗ ЦЕНОВНИКА. Пријава проналаска да се патентира уз гараипију по друштвеном правилу.

За Марака Немачку 35 Енглеску (провизорно) 35 дефинитивно 110 Аустрију 70 Француску 120 Белгију 35

За Италију Америку

Марака 105 115

Швајцарску 115

Русију Данску Шпањолску 110 Луксенбург 25

140 55

Горњи бројевм означују наше основне таксе за пријаву т. з. заштитно право, у којима је урачунатаприпадајућа пријавна такса држави, наша награда или наших страних заступннка има се још урачунати, које зависи од проналаска, трошкове за цртеже, превод и спровађање предодлуке и т. д. које се све такођер ванрадно јефтино рачуна.

Господару Луки К. Алексијевићу трговцу срп. црквених утвари и уметности у Новом Саду. Поручено код Вас „Небо" од ириложника и овдашњих становника Светозара и Милке Јовановић у еиомен своје уиокојене кћери Омерке преузели смо, и у наш св. храм као најљепши украс сместили, и то на потпуно, највеће задо вољство цијеле наше црквене општине, с тога Вам у име свију изјављујемо захвалност и признање како приложницима тако и на Вашој со лидној лепој укусној изради, те Вас још увјеравамо, да ћемо Вас радо као искусног и савјесној умјетника и трговца свагда, свима и свакоме најтоплије препоручити. У Великом Будмиру 7. (20.) децембра 1909. Јером. Теофан Радић в. р. Ђоко Ковачевић в. р. парох адм. председник. за перовођу. Печат.

Господару Луки К. Алексијевићу трговцу црквених утвари У Н. Саду. Потписани црквени Одбор ина част из вјестити Еас, да је примио своју поручбину и то: 1 полијелеј (Ћоху) и један крст, која потпуно одговара жељи овог Одбора услијед чега Вам иети изјчвљује своју дубоку благодарност као једној солидној, и достојној сваке препоруке, радњи светих утвари, које потпуно одговарају захтјевима наше православне цркве. Имајте уверења да ћемо и надаље бити Ваша стална муштерија, у име чега се биљежимо са српским поздрављем. Председник Поп Нико Мартиновић в. р. Драгова Лука 7. марта 19.0. Црна Гора.