Straža

С Т Р А Ж А

• Број 197.

Стран* 2

Аустија нуди - Ауетријг I Наначка у очајању нуде Џџ аир к К|ип«зшије1 — Наш специјалан извештај —

Немци и Енглези \ БИТКА КИ МОРУ Рим, 30. јула Римска Телеграфска Агенција има извештај да се у Северном Мору већ два дана води огорчена поморска би ка између енглеске и немачке флоте. 50 БРОДОВА ЗАР 0 БЉЕН 0 1 Рим, 31. јула Римски листови доносе да је енглеска]флота заробила 50 немачких бродова у Гибралтгру. Црногорци Никшић, 31. јула Краљ је данас допуговао у Нзкшаћ, да се стави у везу са командом херцеговачке војске и известио се о сг&њу на на херцеговачком бојашгу. Пред Крзља је овзм нриликзм пз веден великн број заробљених аустриских војникз, који су прнчалн, да у аустро-уггр;кој вој.цм у Херцеговини влада пометеност. ОПЕТ ВОЗ - ТадОЛЦН С 9 буне I б?Ц 9 ЈУ ВОЗ у В 93 ДУХ Инсбрук, 30. јула Нз прузи Инсбрук—Иву бзчен је један воз пун војника у взздух. Еасплозија је била страшна. Обе локомзтиве, које су вукле воз сасвзм су уннштеае. Прекз 1000 војни.та је опасно рањено, а преко 500 је мртво. Одмах по атентанту на вов у Тиролу је проглашено оисадно стање и похапшен је велики број угледних Талијзна, јер се на њвх сумња да су стајали у зези са атентаторима. На галијанску границу жзбачен је велики број војника.

Наша пошта Јувд ишн дана

Важна седннца Под Тисиним председништвом одржана Је министарка седница, којој су присуствовали и сви жупани из целе земље. Од једног жупава, који је по народности Србин и који до сада ни у једној прилици није крио своје српске обећаје он је опет добар .хазафић" сааћао сам да је Тиса реферисао о спољној ситуацији у којој се земља налази. — Нашл отаџбина — рекао је Тиса — налази се у тешком пол >жају. Наш положај је у толико тежи што је наш савезник Италија, одбила да нас својом оружаном силом потпомогне у одбрану Ипак Божјом помоћу, ми ћемо изићи из овог тешког ис*ушења као победиоци. С нама Бог и правда! Затим су велики жупауи реферисали о унутрашњем Јфтању у земљи. ТаЈна седница Б. Пешта 1 авг. Данас по подне одржана је тајна седница. На седници је присуствовао и хрватски бан, као и бивши угарски министар председник Куен Хедервари Од једне добро информисане личности сазнајем да се на овој тајној седници говорили о ком певацијама, које бм се имале дати Србији ако би ова пристала да прекине непријатељства и да својим утицајем утиче на Црну Гору, да престане непри* јатељсвом. аА.-Угарска влада трзжић од сргхке владс: 1 ) Д* се ствар по сар јев ском атентату реши мврним тем. Краљевскосрпска влада дала би свечану изјаву, да у сарајевској тра едијч није умешана, да немж непријатељских намера ирема А.Угарск >ј; 2. ) Да ће се старатн да се на њеној територији неће неговати мржња према А.Угарској. 3. ) да ће код својих сународ ■ика у оквкру хабсбуршке монархије утрошата да буду ло јални поданкцн. 3« ове услуге А Угарска нуди Србији: 1. ) Свечану азјаву, да Не пре* ма Србији гајити најпрвртељскиЈ*е осећаје. 2. ) Да ће са Србијом склопити повољан, по Србију, грговински уговор; 3. ) Српски елемеват добиће знатне политичке концесије: Ср бвма у Босни и Херцеговини бвће нзкнађене све оштете од сарајевскрх немира. Сем тсга

Б. Пешта, 1 авг. Србима ћ^бати освгурана в^ћина у Сабору. Званичав јеаик биће српско хрватски, како у здминистрапија тако н на же* љезнвцама. Срби из Босне и Херцеговине служиће војску у Босни и Херцеговини. 4.) Српски жнвзљ у Тројед ници, такође ће добити знатне привилегнје.. На Универзитету у Загребу биће сбзв-зан и српски језик. 5 ) Рестарнр,ће се некдашња војводина. Срп:ки Црквени Сабор изабраће војводу, чији ће избор цар споразумно Сз пештанжом Впадом потписати. Вој* в )да би са Црквеним Сабором, који би се знатно изменио, бис бн највиша власт за војводину. Званичан Језик бно би Српски. 6.) Сзи пр'вославни Срби у монархијл саст|вљали би једну верску целину, нјд хојом би највиша власг био српски п тријарх. Српск« војводиг.а била би заступљена и у пешганском и у Бечким делегацдјама, са по неко'.ико члановз! Овј би било у главнини, што Аустрија нуаи Србији. Шта буде јзввћу зам. Ар.

3(емАчка моли — Цар Фрањт и Виљем Беч 1. августа Пештански листов« доносе весг да ј-- цар Виљем послао Фрањи Јосифу писмо у коме га нзвештава, да је умолио пред* сеаниха Сједињентх Држава за интервенцију. Ова вест н.правилч је веома тежак уги а* на све кругове, јер се веровало, д» је Немачка сила и да ће м )ћи да се сдржи најмање, шестмесецч.

Јн флотз На морској пучини Петроград, 1 авг. Петроградска Телеграфска Агенција јавља ово: Из Токија нам телеграфишу, да је прва линија јапанске фло* те мобилисана. Под пуном паром фл >та чек ) заповест, па да заплови на отворено море! Кс.мандант прве линије је ад мирал Дева, чувени јапански марински официр, који је у рус којапанском рату играо веома видну улогу и својом беспримерном храброшћу толико се иста-сао, да )е унапређен за адмнрала и добио највеће јапанско ратно одликовање.

— Зар тако! Ми кко и да не мостојимо! Хвгла вам. Ето тим речима доче>ао ме је једен чиновнак београдСАе псште, који кије попут осгалих ,,јун*чки“ киднуо из Београда. И збиља, осећао сам да сам кривац, што овај ред државних чиновника, који је можда једани остао у Београду, и уз фвјук фугасгих гргната врши своју дужност савеско и марљиво велим осећам се кру-вим што их нисам плхвалио. Са подсмехом се до скора говорвло о нашим поштгрвма, н телеграфистима и њиховим нервима. Многи од в&с, тер-јући гиц на рачуи ових л>уди, узвикнуо: „поштари и н*рви“. Међутим, и последња двј р*та, као и овај данашњи. дади су довољно доказз, дз ма или поштари имају и сувише јаке нерве. Јер у овим, збиљатешким и мучнг-м данима ос^ати у Београду, н поред тогј вршити још и дужност, сколчану са ум-

ним и телссним напрезањем згиста је херо.ство. Простор л ста нам ке дозвољавт д* давас пвшемо опшиј во, и мн се сада задржгвЈмо само нз томе, да изнсеемо и«енд 01 шх поштард и телеграфиста, који се налгзе у Београду и они отправљају своју дужносг са таком лакоћгм и з^довољС1Вом, као л* се иал<>зе у сред Ниша или Крагујевпа, а не нз домаку непријатељсаих пу.пгка и тоосва. Ова су амена: Дрзг. Тоиашевић Тодор Крстнћ, Чеда Мирковић, Б. Грбовић. Ст. Гуцић, Дара и Дана Нико !ић>.в», Мара Босићева, Јела Стефжовић, Ана Матлћ.<а. Леаша Живковићев*, Јулз Пе тр]Н:'КЗ, Каг. Гатговићева. Заисга светли г римсри. П. Г,

Наше Војиште

Линиј-: Шабац - УжиЦв Према званичаом извештају нз Бфагујевца јуче се на пелом фрон<у водила борбо. Н\пр јчтељ |е покушао на неколико места да пр/ђе на иашу тер!Јторп|у, сл* је после краће борбе сузбиЈен. Наше т н упе, које оперншу према Ввшеграду стално напредују. Нј котама око Виша'рада не пр.-мећују се никаква неиркјатељ.ка одељења. На С«ви на нсколт ко места непријатељ је опет покушао да учкни преп д, јаи га је наша пешадија уз јаку артвљериску вАтгу успешно сузбила. Дуж Дунава неприј*тељ је само отгорио таку артиљеригку в.тру н* н.ше в:роши. А и га )е наша артиЈзерија посде краНсг дуеллр-.ња свуд ућуткала \

За Отаџбину - Готозает Старо-СрСкј|наца да гвну 31 оадбшу По објави рбта дошла је у општину београдскувелика груп Срба из Ст&ре Србије ч Маћедоније. Они су ифвиди председнику општине да и ако никад нису били .иојзици они себе и своје ишвоте (.тављају ОтЈџбини нј расположење и моле, да се и они распореде као борци. Учињено им је по гколби и распоређени су на разне гојне дужности, Ј1цт се још браки П*риз, 1. августа Одо Лкј, жа још се увск воде огорчене борСе. Бглгијанци усп< шно одолевају немач?(им бесним напедима.

Власиик Драг. Грегорвћ Космајска.у л. бр. ‘1'2

Штампарија Драг ГрегориНги Друга — КосмаЈска ул. 6р. 22-

Одговорнч уредпик Миша Милојсвчћ Космајска улица Ор ‘12

■ ; ,1 [ 7 . м ? ■ !?Ц|’' \ . 3. 4 >г.’Г0 .

« 1 '

' КУ. 'Ј

- ■’.хт. « х у | от

Л <А) '■ -ЦЈМЗН ок) :■ , » ЗГ-А ЈИ!уи НСЈГОСи л ЈТБрЦЦ [оМ (аПЈГМТЗД у МВ'; **јШ|ЗГчЛ1 Н заок

-■ “!н УНДКЗП.М у хи - Ј>ОМ , > ; •з < л , г. л

т? ок: дјтт

. , > 1 ' '• ‘-'Лу 1 ■ 1 3 - г.. С.ч, .ом Г с. /ч оу.г-.п . Ас, 4 ( . .утлСЈ рцц ; -цЧ у до • I; П > •■'•■)./ ■•* •'■•■: б •*) "-р- 4 * ј}«> зпзм с|, ШЈ5НП / ОД.

вт ув>

.у .т- овви* ,ј.] • <А*: 1г.->С|./ ј»:.*т

* г ■ - - - -

| у икнпсавн њ • К! 1.1 : Џ 1 : ;’Н.ч 88 оун ‘ЈН л-. Д<н.о;;

.ОГг