Stražilovo

1279

СТРАЖИЛОВО. БР. 40.

1280

КЊИЖЕВНЕ НОБООТИ. — У „Кеуие (1ез с!еих топс1е8 и наставља ЕтПе (1е ^ауе1еуе своје студије о Босни. — Ивашао је животоиис славног глумца Герика, ва сад на енглеском језику. — Гетеова дружи на у Вајмару постаје све већа, за сад има већ до 1000 чланова. У иоследње доба приступи.ш су дружини још и талијанска краљица, војвода и војвоткиња од Сахсен-Кобург-Готе и магистрат вароши ФранкФурта на Мајни. Прва ће издања бити гшсма Гетеове матере војвоткињи Ани Амалији Сахсен-Вајмаршкој. Чланом дружине може бити сваки поштовач Гетеов. Чланарина је на годину 10 марака (6 ф ) Не би ни најмање било иблишно, кад би се и који Србин унисао у дружину. Та Гете је постао већ међународни песник.

0 М Е 0 И Ц Е. ((рпекн женски ручни радови на пештанској земаљекој излозкби.) !Јре кратког времена су на пештанскпј ивложби награђикани радови домаће индустрије Није се ни за часак могло носумњати да ће српски рукотвори одрнсати сјајну победу и да ће српски женски свет показати да Србнн не стоји у култури ниже но остале народности што живе у Угарској. И у оделењу хрватско славонском и у оделењу из уже Угарске српски рукотвори заузимају највидније место. У оделењу Јгарском награђено је 268 излоншоца од оеих су 70 српских искожиоца добили велику медлљу. Не ва} амо ее ако речемо, да је вацело још око 30 награђених ваграђено за српске рукотворе. По местима су паграде иодељене овако: Кумани 18, Меленци 11, Башахид 7, Врањево 5, Карлово 3, Бан. Ново Село 2, Томагаевац 2, Мокрин 1, Мохол 1, Беодра 1, Хомољица 1, Пачир 1, Тарг.ш 1, Батања 1, Нови Сад 7, Суботица 2, Сомбор 1, Сеита 1, Пешта 2, Штајвбрух 1. Свега једакле заступљено 19 места и то 17 српеких. И ти 17 места српских добила су више од једне четвртине награда. Но јон! је већа победа у Хрватској. Од 116 великих медаља добио је сам Срем 109. Не с.умњамо да и у осталих 51 излагаоца има Срба, те би по томе број ерпских награђени рукотворина потпуно одговарао оном броју 109 ма само православне рачунале у Србе. Слава вам српске жене. РАСПИ0 НАГРАДА, „Матица Српска" расиисује из Фонда Јована Наке Вел. Сент-Миклушког ва годину 1886. ове награде тражећи, да се 8а њих напишу

I. Ова дела: 1. Роман, драма или шаљива игра, приповетка или новела из српског живота. — Награда од 50 — 500 Фор. — Рок Петров-дан 1886. 2. Срем и Фрушка Гора са историјског, културно-историјског, географског и народописног гледишта. — Награда од 300—500 Фор. по вредности и величини дела. — Рок 11етров-дан 1886. 3. Књига за народ. О варажљивим болесгима — Награда од 100 — 300 Фор. — Рок Петров-дан 1886. II. За чланке ва „Летопис-" Естетична, научна или историјска расправа ив српске књижевности. — Награда 100—300 Фор. — Рок Петровдан 1886. Самостална дела ва расписане награде не могу писци послати под својим именом, већ ваља да на делима својима метну какав натпис или внак. Име, превиме, карактер и место, где станује списатељ ваља у особитом писму написати, писмо вапечатити и обележити га оним исгим натписом или знаком, који је с пол»а на делу Иод именом писаца послана дела неће се увимати у обвир нити издавати на оцену. Само ће се она иисма отворити, на којима је исти натпис или знак, који се налази и на делима, који ма се награда досуди. Остала ће се писма спалити. Рукоп иси се не враћају. Награда се ивдаје тек онда, кад писац поднесе дело наштампано, осим ако с „Матицом" о томе што друго не уговори. Иисац је дужан од свог награђеног дела, кад га штампа, уступити „Матици" 25 комада. Чланци и расправе ва „Летопис", као и награђене новеле и приповетке штампају се најпре у „Летопису", а после остају право и пис:цу и „Матици", да их могу ирепггампати посебице. Према количини преосталог новца „Матица" је вољна иримити и по вредности награђивати и друга научна, иопуларно паучна и вабавна дела, саставе и чланке, остављајући писцима, да могу слободно бирати предмете. Нарочито се напомиње, да је главна скупштина овлаетила књижевно одељење и одбор, да могу ивдати ив Фонда Накиног награде и оним чланцима и делима, која дођу и мимо расписане награде, или који су већ стигли, па се налазе на оцени, и то у течају године и пре скунштине, ако књижевно одељење или одбор пронађу, да припослани саставци васлужују да се приме. Из главне скупштине „Матице Српске" у Новом Саду 31. августа (12. септембра) 1885. Председник „Матице Српске." А. Хаџић, Др. Ђорђе Натошевић. секретар.

САДРЖАЈ: Успомена. Приноветка и8 живота. Написала Милева Симића. — Из другог нива „Морских елегија". (Бр. VI.) Од Јосипа Берсе. — На прагу живота. Написао А. Михајлов. — Ив књижевних успомена И. С. Тургењева. — Васпитавање и изображавање наше омладине. Написао Лаза Секулић. (Насгавак.) — Књижевност: Рје 8ше МПке Ро§;ас1беуе. Оцена М. С—ћа. — Листак: Ег^о ћЉатиз.. Песма сложена у ноте.— Листићи: Књижевне новости. — Смесице. — Распис награда. „СТРАЖИЈ10ВО" излази еваког четвртка на читавом табаку. Дена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на по године, 1 Фор. 25 новч. на четврт године. 8а Србију и Црну Гору 14 динара или 6 Фор. на годину Рукописи се шаљу уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад.

ГР1ТСКЛ ШТАМПА.РИЈА ДРА СВЕТОЗАРА МИЛЕТИВА У Н. САДУ,