Stražilovo

134.3

СТРАЖИЛОВО. БР. 42

1344

тијеискати пас и сабљу", рече сада наш јунак, „ево је код мене; сада ћете добити своју плаћу!" Таки убије старда, а матери рече, да мора најпрво сама себе девет дана жалити, а послије да ће и она нлатити

својом главом. И тако је било: девети је дан убије, а послије се врати својој жени, јак као горостас. Боже мој, како није лијепо и добро! богме мало боље, него мени, коме је већ од приповиједања грло сухо.

Г Л А 0 Н И К,

Наш сараденик, госгг. проФесор г Бор1>е Магарашевић изабран је за проФесора у карловачкој гимназији, камо се ово дана и преселио. С њиме заједно изабран је за проФесора сап<1. рћП Милан Недељковић.

КЊИЖЕВНЕ Н0В00ТИ. — Нага дични песник, 3-Ј. Јовановић налази одзива и у страном свету. Проф. МанЛини превео ј« неколидину његових п сама на талијански и кане их издавати у засебној књижици заједно са.сликом Змајевом. У писму, у ком иште од Змаја дозволу, да сме то да учини, одушевљено хвали лепоту тих песама. — Знамо још и то, да један књижевник и нрофесор преводи Змајеве „ђулиће" и „ђулиће уве оке" на немачки , и да их хоће такође да изда у засебној књижици. — На мађарски језик преведени су ве!> „ђулићи," превео их је Ђена ИавловиЛ. Шта имамо још да приметимо? Изгледа нам, као да се славимо и ми сви, кад нам славе и одликују најдичнијег нам песника-лирика. — 4. свеска „81оуепзк^ РоћГаЛу," које у Турч. Св. Мартину уређује словачки књижевник Светозар Хурбан-

Вајански има овај садржај: „Ископали жену" расправа безименог, „Историјски одломци" пише Фр. В Сасинек, „Мали Париз," пише Густав Аугустини, „Бистрица" (утренчјанској столици) пише Александар Лохмбардини, „Песма," шаљива игра у три члна, написао Д 3. Лаучек. — Ивашла је 3. свеска „Књига ва нг-род" што издаје „Матица Српска" ив задужбине Нетра Коњевића. У њој је „Б у кв и ц а болести" од дра Милана Јовановића-Батута. Цена је књизи 10 новч.

БИБЛИЈОГРАФИЈА. На овоме месту огласићемо сваку српску, хрватску и словенску књигу, која стигне уредништву на књижевни приказ. Оцене доносићемо о онима, које иду у круг нашега рада а пре свега о оригиналима. * Подвала, комедија у пет чинова а девет слика, написао Милован Ђ. Глишић. (Наградила Матица Српска.) — У Београду, штампаЈ ^ија напредне странке 1885. — Цена 1 ди.н. Црпа куга, приповетка написали Еркман Шатријан, превео Милован Ђ. Глишић. — Београд. Књижар издавач Петар Ћурчић — Ценг 1 динар или 50 новчића.

Поштованим читаоцима „Стражилова." Када оно зимус покренусмо овај лист нисмо ни помислити могли, да ни године саставити нећемо: голема воља, да послужимо роду, покренула је, најбоља намера вазда је пратила „Отражилово," ал — нехат, немар, неуредност руши и обара и веће зграде а како не би ово младо подузе^е. Немар у публике и нехат у плаћању — тешко нам је, ал рећи морамо — код многих и многих узрок је, што ће „ Отражилово" са 45. бројем да наврши годину и да доврши битисање своје. Одобравањем и топлим предусретањем од стране читалаца нисмо могли и писце како-тако — награђивати и штампарске трошкове подмиривати; за ово се иште тачно и редовно плаћање листа. Поштованим претплатницима, што у IV. четврт уђоше ■— а малина их је вратићемо новце, што им још претиче или ћемо им послати књигу „Разни путеви 1 ' у накнаду: Молимо их, да нас известе, за које су. Ону г, г. претплатнике, који нам дугују за I. ил II. ил III. четврт најучтивије ал и најозбиљније молимо и позивамо, да свој дуг што пре подмирити изволе, ма да смо их и до сад молили и молили. IV. четврт стоји 70 нов,, за Орбију 2 динара. Захваљујући се поштованим читаоцима, који не носе на души смрт „ Стражилова," довикујемо свима тужно ал — срдачно: збогом! Нови Оад, 14, октобра 1885. ДРУЖИНА 0К0 „ОТРАЖИЛОВА." САДРЖАЈ: Јан Хус. Несма М. Ј. Илијћа. — Успомена. Приповегка из живота. Написала Милева Симића. (Наставак). Јесенска песма. (Слободно по Нлатену.) Павле Р. — На прагу живота. Написао А. Михајлов. (Наставак). Слике из новије италијанске књижевности. V. Написао Марко Цар. — Васпитавање и изображавање наше омладине. Написао Ллза Секулић. (Наставак.) — Књижевност: Подвала Оцена М. С ћа. — Листак: Моћни појас. Срлска народна приповијетка из Горње Крајине. Прибиљежио Владимир Красић. — Ллдстићи: Гласник. Књижевне новости. — БиблијограФија.

„СТРАЖИЛОВО" излави сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на по године, 1 Фор. 25 новч. на четврт године За Србију и Црну Гору 14 динара или 6 Фор. на годину. Рукониси се шал»у уредништву а ттретплата администпаиит „.Стражиловл" V Нови Сад. СРПСКА ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТОВАРА МИЛКТИћА У Н. САДУ.