Stražilovo

243

ОТРАЖИЛОВО

244

лећи. Ув^.рити пакт. могу, да Обш;естБо има поселне земл'1; управт, за таи конецт, опред'ћлене, и тако кром г 1; и иначе безопасности, да е сигурно на ееенг, чимт, плодг сберу, да ћеду свои дугт. платити; а иначе морати донде одт. знданд цркве престати, код е заиста таква, да ће и другимт, знатншмт. 06пг,ествама моћи за угледт. служиги Они ћеду доћи Вашемт. Внсокород1к), и л се надамт.., а и молимт.,

да 1и Високород1е Ваше онако и молбу нвину пр1ими, као што скаку снротинго а особито оно, што е наше и тежко иначе гди помоћи налази, пршмате. Сђ истинннмђ внсокопочиташемт. остаемЂ ВашегЂ Внсокородјл, у Пешти 10. марта п. р. 1839. Нокорнкги елуга 0. Павловичв с. р.*)

*) Писмо ово многозаслужног нам кљижввника и новинара Тодора Павловића нашао сам међу хартијама -ј- Леонтија Магарашевића, бившег у оно доба придворног евештеника и проповедника Текелијиног у Араду, и ја га по дозволи еина му Павла, општинског бележника у Ђали (код Сегедина), изноеим на јавност, а уједно ми је приметити, да Карловскл општина тога пута, у колико сам разабрати могао, није од Текелије, него, како веле од Пере Чарнојевића позајмила новаца, да цркву своју доврши, и зајам је тај након две године дана повратила. У Цреиаји на светог Саву 1886. Светозар Мл. Бајић учитељ.

,

ПОЗОРИШТЕ И УМЕТНООТ. (Српско народно новориште.) Минула је недеља канда понајбоља била од свију ове године у погледу свежине и округлине глумачкога приказа. Сва четир комада, што су давана у току пронгле недеље, одиграна су била вал>ано, ма да су два међу љима била нова, један еасвим нов а један са скоро скроз новом поделом улога, дакле наново научен. —Вилбран'говд, „Асунта Леонијева" прешла је у четвртак 6. о. м. први пут ттреко иаше позорнице и донела је честитој нриказивачин,и насловне улоге Софији Вујићки лепа признања од публике, које су с љом но заслузи поделили Ружић као Алфред, Миљковић као Емил и Милојевић као доктор Клинтн. — У новом је убојном реду после добрих тринаест година у суботу 8. о. м. опет стао на биљегу Гернеров „Нови племић" у посрби покојног Ллзе Телечког и у овом је убојном реду опет себи освојио терен за коју годиницу. Борило се баш момачки а Милка је Максимовићева као Мера неусиљеном својом живошћу и ђаволанством завредила колајну првог степена. — Старе две глуме, које су поновљене биле прошле недел>е, јесу: Скрибова .Даша воде" и БирхпФајферкин „3вонар богородичине цркве". У „Чаши воде" давала је војвоткин»у Мерлборуову Драгиња Ружићка, краљицу СоФија Вујићка, Болинброка Ружић, Ебигајилу Ленка Хаџићева и Мешема Десимировић. — У „Звонару" се у улози Клода по-

кушао новајлија Кестерчанек па искрено рекавши није своју снагу банг сасвим ни преценио. Ако вољно узради на томе, да снагу развије, неће му морати мука бити узалудна. (Чсшко народно позориште у Прагу.) Прошлог четвртка давала се први пут најновија шаљива игра Шамбер кова под наеловом „Еуа Киђанкоуа". Главна је особа у тој шаљивој игри творничар Кубанек, ограничен човек, који се стрмоглави у политику па хоће да. постане поеланик и реФорматор друштвених одношаја те је рад да инаугурише нову еру. Но напрезања његова произведу управо комичну противност те се ревни творничар омањен врати пређапш>ем евом занимању. У главну ту радњу уплетен је читав низ комичних епиеода.

ОДГОБОР УРЕДНИШТВА Ан1,еднји у Вршцу. Известили смо ее у секретара „Матице Српске" А Хаџића у оној ствари и дознали смо, да је „Матица Српска" добила руколисе, дела Стеријиних, која су донде већ била штампана.

Исправци: У прошлом броју на страни 192. у изјави С. В. П.-а омакла се ова погрешка, која квари емисао: илузија а треба алузија. Исто тако под рубриком „Књижевност" на страни 194. стоји чај место: гај и (чех) место (гех); даље о—шистити треба да је о—шистити.

Уљудно мо.лим све, којима сам први број „Стражилова" послао иа уг.,1 ед а не желе .листа држати, да ми тај први број врате. Њима тај један број није ни од какве вајде а мени ће учинити ве.лику услугу, ако ми га врате. Уједно молим и оне дањске претп.латнике, који су .лист задржали, да пошљу претплату, јер ћу осми број послати само онима, који донде подмире претп.лату. Јован Грчић. САДРЖАЈ: Сећање. Од Л.убинка. — Вељко. Ириповетка Милутина Јакгаића. (Наставак.) — Апостол. (ПетеФи.) Превео Благоје Бранчић. (Наставак.) — За начело. Роман Милана Савића. (Наставак.) — Шта је свет? (ГриФијус.) Превео Вл. М. Јовановић. — Какво ће време бити? Историјска цртица о томе. (Наставак.) Од Стеве Милованова. — Из Песама А. ПетеФија. Превео Ив. М. Поповић. — Књижевност. Оцене и прикази. Гетеов Фауст. Од II. А—ова. — Листак. Писмо Тодора Иавловића Сави Текелији. Саоигатава Светозар Мл. З.ајић. —Дистићи: Позориште и уметност. — Одговор уредништва. — Иеправци.

„СТРАЖИЛОВО" излази сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на по године, 1 Фор. 25 новч. на четврт године. За Србију и Црну Гору 14 динара или 0 Фор. на годину. — Рукописи шаљу се уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад.

СРПСКА ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТОЗАРА МИЛЕТИћА У Н. САДУ.