Stražilovo

411

ОТРАЖИЛОВО

412

ПОЗОРИШТЕ И УМЕТНООТ, (Срнско народпо позорншто.) Прошле се недеље у уторак по други пут у овој сезони давала Онетова драма „Господар ковница" са истим главним репрезентантима, који су били и првога пута, те и са истим лепим успехом. — У четвртак је ирви нут прешла овде преко позорнице нека Коцебуада под насловом „Очар ани кнез", којој се писаи, пише презименом Плец а преводилац крије под почетна слова свог имена и презимена, 0 комаду том није вредно ни у куђење речи трошити, једино се може овом приликом и то с највећом похвалом споменути неисцрпиви хумор нашег Добриновића и дегажована игра Милке Максимовићеве. 1Т»их су двоје то јадно недоношче заданули животом, колико се само дало. Позоришие објаве тога пута мора да нису прошле цензуру управе, иначе ваљда не бисмо на своје чудо морали били прочитати, да је „Очарани кпез" немачки „(1ег уегл^ипусћ^е (!?) Ргјпг:" а мађарски „аг е!а1;ко2о1:1;(!?) ћ*тсге# м . — Изненадна болест Ружићева осујетила је с једне стране иамеру управе, да у суботу изађе на среду са Делавињевим „Лудвиком ХТ.", али је с друге стране ускорила гостовање драгога госта Тоше Јовановића са београдског краљевског позоришта. Почетак том гостовању заказан је био у први мах за недељу 16. о. м. и то је била у изгледу Холтајева „1аворика и нросјачки штап", но промена у репертоару, изазваиа болешћу Ружићевом, донела је из небуха у суботу Мелвиљеву драму „Она је луда", која је ове сезоне већ била приказана једаред са Ружићем као Херлејем, а у недељу Оберњикова „Ђ у р ђ а Б р анк о в ић а", кога је и пре две године овде баш Тоша Јовановић као гост играо. Цењени је гост тај од преклане у најпријатнијој успомени остао код овдашње публике те је и сад симпатично био дочекан, а савршено уметнички му приказ био је и једно и друго вече пропраћен општим одобравањем. Са својим Ђурђем кадар је био уметник толико занети, да се после трећег чина трипут морао показати одушевљеној публици. Уз госта се прво вече мајсторски држала СоФија Вујићка, употребивши сав обилни фонд свог умења те верно и истинито протумачивши све и најфиније ниансе дуигевног живота у леди-Ане. — У недељу су госта као Ђурђа Бранковића савесно игром својом потпомагали: «1енка Хаџићева као Мара, Смиљана Бркићева као Стеван, Марковић као Гргур и Миљковић као Мурат.

КЊИЖЕВНЕ Н0Б00ТИ, — Накладом књижаре браће Јовановића у Папчеву изашло је ово дана, друго прерађено издање „Кратког пчеларства за почетипке", ћгго је написао М. Д. Дејановић, народни учитељ и? Мола. У књизи тој има 8 слика у тексту а цена јој је 60 новч. — За IV. разред народних школа удесио је и допунио према градиву читаначком Симеун Коњевић „Најодабраиије слике из повеспице отачаиствене и светске" а из-

дала су их браћа Јоваиовићи у Панчеву. Из отачанствене су историје узети краљеви: Коломан, Бела IV. Лауш I. и Матијаш Корвин, даље још и Сибињанин Јанко и Марија Терезија а из светске је изнесено лепих црта о Сократу, Фабрицију, о РудолФу Хапсбуршком, о Колумбу, о Француском Хенрику IV., о шведском Густаву III. и најпосле о Фраиклину. Књизи је цена 15 новч. — Изашла ]е 125. свеска Народне библијотеке браће Јовановића. У њој је настављен „Живот Герасима Зелића, архимандрита. — Књижара браће М. Поповића издала је пре неколико дана и опет једну преведену причу Жила Верџа. Наслов јој је „Делфин, најбржи брод на свету , а цена 35. новчића. Преводилац овога пута није потписан. — Браћа Јовановићи у Панчеву издала су ову школску књигу: „Позпавање облика и речепица у српском језику". За народне школе иаписао Симеун Коњевић. Т. део. За трећи разред срп. народних школа Књига се та продаје по 15 новч. — Главни одбор учит. удружења у Београду позивље на претплату на лист: „Учитељ", који је због ратних прилика био обустављен а сад јс рад да наново отпочне свој посао. Први ће број изаћи најдаље до 1. Априла ове године. Цена је листу на годину 10 дин., до краја ове год 7*50 дин. Претплата се шаље: Уредништву „Учитеља", Београд, Васина улица број 4. — Задарски „Српски лист" позивље на претплату на Песме Јосипа Берсе, који је и читаоцима нашег листа још од лаие познат. У књизи ће бити сами оригинални саставци а биће раздељена овако: Т. ТТрве сузе и први осмеси. II. Рап^ћеоп. ПГ. Сонети. IV. Романце и баладе. V. Морске елегије. VI. Разне песме. Цена ће бити 1 Фор. а. вр. а ко скупи десет претплатника, добиће један примерак бесплатно. — Најтоплије препоручујемо пријатељима лепе књиге ту збирку песама честитог младог песника и драгог нам сарадника, од којег ћемо у једном од идућих бројева донети баладу једну и одломак из лепих његових „Морских елегија." — У Прагу код ТПимачека изашао је пре неки даи роман од Јираска под особеним насловом „Рвоћ1аУс1" (Псеће главе). Псећу су главу на грбу имали Ходи, некадањи стражари ГПумавски. Роман тај дивно црта последњи бојак, што је био тај народ за обновљење својих привилегија и што се свршио погубљењем сељака Козине год. 1695. Критика вели, да ће тај роман зацело наћи много и захвалних читалаца. — „Баз Ма^агт ^иг сНе 1л^ега1п1г (Тез 1п- ип(1 Аиз1ап(1ев" доноси у свом 12. броју занимљив чланак Осечанина Фердинанда Милера. Члапку је иаслов: 1)1е ^ип&^јаћг^е ^ае^ег^ћиг!: (1ег кгоа1;18сћеп П1иега1:иг. Писац употребљава прилику лањске педесетгодишњице препорођаја хрватске књижевности, да расветли књижевну радњу хрватског народа за то време. Но прегледно додирује и прве дане хрватској књизи, дубровачку еру па даље до струје Илирства а затим говори о најглавнијим радницима на сваком пољу за минулих иедесет година; укратко обележава чак и рад млађега прираштаја.

САДРЖАЈ: Из судионице. Песма Мите Поповића. — Пита хиљаду Форината. Приповетка Јаше Игњатовића. (Наставак.) Апостол. (ПетеФи.) Превео Благоје Бранчић. (Наставак.) — Враголанка. Приповетка Написала Милева Симића. (Наставак.) Светозар Вајански, словачки књижевиик. Пише Д. Б. Доброслав. (Наставак.) — Пјесма о Хилдибранду и њенасродност са неким словенским пјесмама. (Свршетак.) — Крвижевност. Др. Фридрих С. Краус пред знанствене судом критике. (Наставак.) — Љсгићи: Гласник. — Позориште и уметност. — Књижевне новости. „СТРАЖИЛОВО" излази сваког четвртка на читавом табаку. Цена му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фор. 50 новч. на по године, 1 Фор. 25 новч. на четврт године. За Србију и Црну Гору 14 динара или 6 Фор. на годину. — Рукописи шаљу се уредништву а претплата администрацији „Стражилова" у Нови Сад. СРБСКА ШТАМПАРИЈА ДРА СВЕТОЗАРА МИЛЕТИћА У Н. САДУ.