Stražilovo

446

СТРАЖШГОВО

Б Р. 28.

на мах; па зар би жени и матери батн тако све једно било, да види, како јој се муж и сии крваве? Она је изабрала пут, који је у онај мах најбољи био — шат време и своје учини. То је све могла чинити Јевросима, док је имала власт над собом. Она је могла .једно осећање стишати, да не би и с другим дошла у процен. Да, она је све то могла радити, док је била при чистој свести. Али кад је напустила та, онда је природа строго захтевала своје, не мотрећи ни на какву сметњу. У лудилу је симо мати. Муж,а више и не спомиње; али све осећање збило се у њојзи у једну једину представу, у сина. Она више није ништа, ни жена, ни кнегиња, ни Црногорка, она је симо мати. И то је онај тренутак, који тако узвишено држ.и светињу материне љубави.

А песник је с тако фином психологијом ставио тај тренутак на видик, да се баш види, да је корен материне љубави у самој природи, и да услед тога њојзи припада палма признања, јер таква је љубав јединствена. Морамо се и нехотице запитати, како да Лаза Костић у својој иојезији нигде није ни обележио сестрину љубав. Јер Анђелијин одношај према ђорђу не можемо ни у шта узети, да и не спомињемо њезин немар нрема смрти Марковој. А то је једина сестра, која се у његовим повећим делима појављује. Но ипак — ми нисмо ради овде да одамо песникову намеру, колико да га опоменемо на њу — надајмо се, да ће нас изненадити делом, у ком је и сестриној љубави задоста учињена. Ми смо уверени, да ће нас песник разумети, те . . .

ГДЕ Ј' МИЛИ ДОМ?

Ап(1ап1е

ЗА МУШКИ ЗБОГ У НОТЕ СТАВИО ЈОСИФ ЦЕ. -ф - -I Ф+. Џ ф Ф=±=Х==$=Ф==$=±=Е=%~- =\?=\Ј=3

[ Где ј'ми-ли дом? Гдеј'ста-нак мој ? т[ Знаш ли, где су ие- смо- род- не, Ху-мо-

1^'Д 1

%=± Г г тепо а 1етро

==:===%=?=ц ±—р=3=р==1>=\

Р — V—' —Е —Т—

I ђ

—в—# _ =\?=џ= ви- те, ви- ло- плод-не, ле- пе

] ^ к ^ I « г 8 ■»>•— а в в —4- — I 4-=1Џ=Џ=\>=Т-Р - -

I*

г*

I

I

го- ре зе- леI ^ ч ^

не,

~4=р:

ле- пе " -Џ=

=Р=

шт

-V

-г го- ре зе- ле-

\===А=и==\Ј=:г======и=У==^=^==и==\2==С=====0=^=1===и==&=== —□

не;

Р 1г ру-

: р= р=1=!= 1= Џ=.. ^=±=^=Г=^===^±=Г:==^^9==^=Л=\==^ р У т[ т[ Где су ви- те је- ле, бо- ри, хра-сти, бу- кве и ја- во- ри и ^ ^ Ј ' Ј Ј" ^ I к ; } I I ћ ^ -1 ^ К N * * — ---=Р— Т л в- » - в I в в ~ г - ј 3 ј 2 =вЛ:=в- вЛ-*л —г—р—ЈГ----Г—& ц_р_± =±=--Р ' -■•

Ј 0 0 0 9 0 Ј Ј П 0 0 и тш т тм

I

N N - »— * — »—Т •=— »— в - [ *н= г =$= * =рц=т= / / !. ^

ш

к=Ј Р=&=р. жи- це ру- ме- / не, К . ^ ,1 — 4 /---^ Т ^

I

.1\ ш

7-тп

='==*: 'г -Р- — Р-

^ !>

- =1 - р=~1=— ш

ру- жи- це ру- ме- не.

не. он- деј ста- нак мој.

%

в.

в « в • д=и=

I

I

г>

I

I

±-ј«-

0 > 9 =±=-^==^=1

гаИепГо

РР гИагЛапЛо