Stražilovo

96

КЊИЖЕВНЕ БЕЛЕШКЕ — Пеему Љубомира II. Ненадовића, коју доносимо у данагањем броју на челу, спевао је уважени песник за Бранково вече у Заједници књижевника и уметника у БеЛраду и на том је вечеру та песма и прочитана. — У Београду излази од краја прошлог меееца нов лист за политику, економију и књижевност. Зове се „Родољуб" а власник му је и одговорни уредник М. 'Јаорић. У другом броју а под рубриком „Књижевни преглед" има чланак с натписом „И у књижевности политика". Написао га је неки 1 ј . тим ловодом, што се у исти мах појавише два нова књижевна листа („Дело" и „Оглед"), који се уз „поезију, приповетку, економију" баве и „политиком, а нарочито политиком". — Првог овог месеца изашао је у Београду нрви број новога политичког и књижевног часописа, који се зове „Ред". Уредник му је Павле Маринковић. За књижевност су у том броју од вазкности: Поздравно писмо дра Љубомира Недића и у подлиску Преглед српске књижевности и то Критика у српској књижевности, од П. П—а. — Из нашег је листа у засебну књижицу ирештампана расправа Бранислава Станојевића „Најновији критичар наше новије лирике". Књижица се може добити у књижарници Луке Јоцића по 20 новчића. — Том. А. Братић, свршен богослов и учитељ у Фојнип,и код Гацка у Херцеговини, јавља, да је намеран да изда књигу с натпиеом ,.Лука Букаловић у српским народним песмама". У тој ће књизи бити покупљене народне несме, које певају јунаштво Луке Вукаловића, а уз њих ће бити и кратак животопие тога јунака. Рок прегплати је 15 јуни ове године а цена је књизи 35 новчића. — У Загребу је у очи Сретенија умј)о а на појутарје Сретенија најсвечаније еахрањен чувени научник хрватски др. Фрања Рачки. Покојни Рачки се родио године 1829 у Фужинама у речкој жупанији. Гимназиске је науке учио на Реци и у Вараждину а ФилосоФеке и богословске у бечком Пазманеју, где је проучаиао још и словенске и етране језике. Ту као ђак ночео је већ сакупљати изворе за југословенеку историју, која му је после била најмилија струка и на којој је урадио врло много. Од 1857 до 1860 бавио се у Риму а те се године вратио у своју домовину, где је пре свега уз владику Штроемајера ревно радио да се оснује југословенска академија знаности и уметности, којој је покојни Рачки био први председник. За ових двадесет и седам година, како та академија ради, био је покојни Рачки душа, која јој је удахњивала живот, етожер, око којега се све у академији окретало. Ко је рад да сазна шта је све Рачки нарадио за хрватску књигу и проевету, нека потражи 35 број Оћиога од ове

године, где ће уз заносно топао некролог наћи опширно и тачно све забележено. — Из „Правника" од прошле године прештамнана је у засебну књигу расправа дра Николе Огорелице „Хипотека на сопственој ствари или т. зв. власничка хипотека (ћуро1ћеса т ге ргорпа)". — Из чешкога часописа 21а4а Ргаћа на по се је штампана расправа дра ЈосиФа Карасека „Секупзку ок(хпсћ. Ке Муге1;о1е1е1ш јићПеи"— Руски министар унутрашњих послова одобрио је издавање велика политично-књижевна часописа без превентивне цензуре. Часопис ће под именом Руски Голос излазити у Петрограду. — ЗЧоиуеПе Реуио саопштава читав низ до сад непознатих писама Наполеона I, у којима се занимљиво јавља енергична аутократска нарав Францускога Цезара.

БЕЛЕШКЕ 0 УМЕТН00ТИ — Чајковскога опера „Јоланта" давана је први пут пре месец дана у дворском позоришту у Карлсрухеу и постигла је одлучно повољан успех. — За интенданта хрватског земаљског казалишта у Загребу на место покојнога Кнајзла имевован је др. Стјепан пл. Милетић. — У мађарском народном позоришту (^ешге^ $2тћа2) у Будимпешти прпказана је пре три недел>е први пут нова драма призннтог мађарског песника Варадије, којој је за сижб узет велики слнкар РаФајило. Е,еуие (1' Опеп^ еЂ <1б Ноп$г1е јавља, да је новнна врло лепо успела, а то је вели — у толико више заслузкила, штоје склопљена са свим по захтевима модерног позоришта: радња се развија брзо и сваки се чин завршава призором пуним еФекта.

ПР00ВЕТНИ ГЛАОНИК — На место проФесора Димитрија Нешића, који је постао министар просвете у Србији, изабран је за ректора Велике Школе у Београду Светислав Вуловић. —- ПроФесор Љубомир Стојановић изабран је за правога члана српске краљевске академије у Београду на место покојнога Јована Бошковића. — Краљ Србије одредио је удовици покојнога Војислава Ј Илијћа годишње припомоћи 2400 динара, догод јој деца са свим не одраету. — Пријатељи и иоштовачи покојнога Војислава Ј. Илијћа договарају се да му дигну достојан надгробни споменик.

САДРЖАЈ: Иесништво: Сећамо се. *, Управна служба. Вечити муж. — Поука : О прошлости Београда. — Књижевност: Немци и французи. Бранич српскога језика. — Ковчежић: Књижевне белешке. Белешке о уметности. Просветни гласник.

„СТРАЖИЛОВО" излази сваке недеље на читаву табаку. Цепг му је 5 Фор. а. вр. на целу годину, 2 Фр. 50 новч. за по године, 1 Фр. 25 новч. на четврт године. — За Србију и Црну Гору 14 динара на годину. — Рукописи се шаљу уредништву а претплата књижарници Луке Јоцића у Нови Сад. — За Србију прима претплату књижарница В. Валожића у Београду.

Издаје књишарница Луко Јоцића.

Срп. штампарија дра Св. Милетића