Topola

137

ако ли нас не посдушаш, помирићемо се с одем твојнм па ыдемо е њему, а тебе ћемо оставнти у неводи и срамоты 1 / 1 реЕДп су вдастеди између остадог, „мдадоме краду" Душану, наговарајући га на устанак протпву Стевана, ода аеговога. II Душан приставе. Тада се договоре да се купи војска. Мирно сеђаше Стеван у своде двору Неродимди. Други га вдастеди световаше да претене сину намере; ади им он не верова. У том војска Душанова онколи Неродимду. Како крад утече у Петрић, а Душан уђе у крадевски двор, састави се с остадим незадоводнпцима и пође за одем у потеру/ Да се не би Душан номирио с одем, вдастеди, мимо знање Душаново, удаве га у граду Звечану. Тако Душан у најбољем мдадићском добу, у 22 годины својој поставе крадем пр Iстране срнске крадевине. Ове исте године, 1331, у Бугарској буде изабрат други дар, Адександар, сестрић убијеног дара Михаила који, да не би навукао на се непријатељство српско, изјави : да и он бити васал сдпски, као што јв и гьегов претходник био. Душан се задоводп тим и да .би га јаче привезео за се и да би мир боде осигурао, он се ожени Зеленом, сестром Александровом. 3 Преи раш с Трцима. За тим Душан са својом војском и војском коју је бдгарски вдададад морао посдати као васал, удар и на Грке и у току од три године, Душан је овдадао свом западном половинам Македонще 4 (до Сереза и Амфгшоља на Струми ) у којој је срнски живад био. Почетном треЬе године добегао је Душану ведиЕОДостојники и одметник грчки, Срђан (Сергијан), који је једно време био заповедник у западным обдастпма грчке, на је добро познавао то земдпште u доста је допринео што су Срби

I Рајић II c'ip. 717.

’ Мајков, стр. 44.

3 Ова брачна веза Душанова била је неповољиа народу ir ou је своје негодоваље изразио у песми; женидба Душанова, стављајућп оне разно препоне, које су ђоје „Лапши" чинили Душану и које је савладало „млађано Бугарче."

4 Тим. Флоринскаго : Южыше Сллвлме н кн?днтlД ко кторпн veткртн XV! нгкй. выпускъвторой С. Петербургь, 1882 год. Стр. 67.