Topola

11. Bogovi mora i voda. Sirene.

95

Osim u Anthedonu štovahu ga na mnogih otocih i obalah Grčke kao prijazna, blaga i svim brodolomcem i burom gnanim spremna pomoćnika. Umjetnost ga prikaznje slična Tritonom, vanjština mn je opora i čupava, tielo školjkami ill halugom obraslo, kosa i brada obilua bujna, kao obično n morskih božanstva.

7. Ina Leukotheja i Melikerte. Kao Glauko, steče i Ina, Kadmova kći, skočiv u more bezsmrtnost i božanstvenost. Ona bijaše sestra Semeli, Dionysovoj majci, i žena orchomenskomu kralju Athamasu. Po nesretnoj Semelinoj smrti uze ona u njegu diete Dionysa, ali joj se Hera osveti za to, učiniv Athamasa mahnitim, koji uslied toga svoje prvorodjenče od Ine, Learcha, smrska o klis, pa nastojaše übiti i drugoga sina, Melikerta, koga Ina nošaše na rukama. U divljem biegu pokuša nesretnica spasiti i sebe i diete. No kada ju je mahniti vojno bio dotjerao do Isthma i ona već ne vidjela spasa, skoči u more s pećine Molurisa, a Nereide ju ljubezno dočekaju i sa sinom ju primu u morska božtva. Tom sgodom dobi Ina ime Leukotheja, a Melikerta štovahu pod imenom Palaemon. Oboje bijahu blagotvorni daemoni burna mora, pritičući drage volje u pomoć brodolomcem i burom gnanim. Primjer tomu nalazimo u Odysseji, gdje se već sigurnoj smrti u oči gledajući Odyssej na obali Scherije spasava dobačenom si koprenom od Leukotheje. Signrnih umjetnina, koje bi prikazivale ta morska božanstva, nema. U aegypatskoj sobi Ville Borghese a Rimu nalazi se liep mladić, kako jaše na dupinu; možda je to Palaemon.

8. Sirene. U morska božanstva valja übrojiti i Sirene. Najbolje ih poznajemo iz Odysseje po onoj sgodi, koju je Odyssej doživio s njimi, ali je ipak sretno uz njih prošao sa svojimi drugovi, ne davši se zaluditi njihovom pjesmom. No zato je morao biti tako oprezan, da je drugovom si uha začepio yfoskom.