Topola

roda, nije pjesniku dotjecalo, da se obrani od biede; s otcem, čovjekom čudakom, živio je sin u Ijutoj prepirci; od djetinjstva je pjesnik ginuo i kako je bio lomna tiela, nije se naužio mladenačke sreće, ni nanosio zdravlja; premda je bio snabdjeven znanjem, kojemu su se čudili zemljaci i tudjinci, premda je bio jedan od najumnijih znalaca klasične starine, nije mu pošlo za rukom, da uhvati mjesto, koje bi ođgovaralo njegovim svojstvima; premda je bio odredjen, da postane jednim od največih pjesnika modernih, potisle su ga boli, koje su neprestano rasle, u takovo nezadovoljstvo, da je najzad stao u najoštriju kontradikciju proti savremenoj struji; obdaren žarkim srcem i gorućom željom Ijubavi mislio je, da su oko njega sve sami hladni Ijudi, pa je jedini spas »iz ovoga mora boli« nalazio u smrti. Zato pozdravlja smrt kao staroga, davno žeIjenog prijatelja u pjesmi »Ljubav i smrt« ovim riečima (u Pucićevu prievodu);

Nego prazna sva ufanja, Kojim sviet se s dj'ecom tješi, I sve lude govore i rieči Odmetnuvši ća od sebe U nikoga nade jedinice Ne polažem van u tebe, Te dan samo čekam vedri, Kad ću sklonit zadriemljeno lice Na djevičnih tvojih njedrih.

Napokon ga zateče željena smrt, daleko od zavičaja, ali u naručju vjerna prijatelja, koji ga je posljednjih sedam godina njegova života njegovao i tješio, stisnuo mu oči, pokopao ga, postavio mu grobni spomenik, opisao život i sakupio njegova djela. Bilo je pjesniku oko 39 godina, kad je umro, poginuo je u godinama, koje su več mnogim velikim duhovima bile pogubne. I Rafaelu je bilo samo 37 godina, a Byronu 36, kad su umrli. Giacomo Leopardi rodio se na 29. lipnja godine 1798. u Recanatiju, u blizini čuvenoga Loreta. Otac mu grof (conte)

138

Giacorno Leopardi.