Topola

У Гургусовцу поступано је с осуђеницима сурово. Једном од њих, Мрцаиловићу, ударено је педесет батина. Гласови о мучењу осуђеника јако су узбунили београдску публику. Око Гургусовачке Куле шириле су се страшне приче; у машти света то је била једна мучионица у којој су сва сверепства могуГна. Александар КарађорђевиК, испрва симпатичан као владалац кога су неверни саветници хтели мучки убити, био је сада антипатичан као човек без срца и душе, који савладане противнике удара на излишне муке. Спровод у Гургусовац био је велика политичка погрешка; он је уништио сву моралну добит коју је Кнез могао имати од Тенкине завере.

11. Тенкина завера била је од врло великог утицаја на односе између Кнеза и Савета. Она је окуражила Кнеза на једну врсту државног удара противу Савета. Раније је поменуто како су Тенка и његова два друга покушавали да се заклоне иза целог Савета, представљајуКи своју заверу као просто извршење интимних жеља свих осталих саветника. Влада је журно прихватила те њихове исказе; она је била рада да што више саветника уплете узаверу; да, ако је могућно, цео Савет компромитује. Тенкина завера пала је сред најжешћег сукоба између Кнеза и Савета, и Влада је хтела да се користи њоме да једном компромитованом Савету зада последњи ударац.

Али, ма колико да су главни завереници желели да више или мање цео Савет представе својим сакривцем, њима је било тешко дати озбиљније доказе о саучешћу осталих саветника у завери. Тенкина завера била је чисто Тенкино дело и његова два друга. Она је склопљена кришом од осталих саветника. Све што се противу осталих саветника могло утврдити, то је да су били незадовољни Кнезом, и да су између себе разговарали да би га требало збацити. Али све је то био само разговор; неке припреме за збацивање, чак ни почетак припрема, није се могао доказати.

Влада је онда смислила ово. Она је позвала саветнике Лазара Арсенијевића, Живка Давидовића, Стевана Магазиновића, Јована Вељковића, Стојана Јовановића Лешјанина, и Гаврила Јеремића, па им је рекла да су толико компромитовани у Тенкиној завери да би и они могли бити дани суду и осуђени; али да је, због њихових ранијих заслуга, Влада вољна да се задовољи само њиховом оставком, одн. молбом за пенсију (јер, без свог пристанка, саветник није могао бити пенсионисан). Другим речима, Влада им је дала да бирају из-

171

ТЕНКИНА ЗАВЕРА