Topola

међу тамнице и пенсије. 1 Арсенијевић је причао да им је представник Марковић рекао од прилике ово: „Дајте оставке, или ево гвожђа на ноге, а боље дајте оставку па узмите пенсију но да идете у кулу па да ми после ваше жене и деца с молбом за милост и помоћ досађују“. 2 Под овим притиском шест саветника поднели су молбе за пенсију, које су им одмах уважене. Све је то било свршено пре него је кривица завереника ислеђена и пресуђена; пре него је, дакле, ичија кривица судским путем доказана.

Сем ових шест саветника, Влада је још тројицу сматрала као компромитоване: Илију Новаковића, Илију Гарашанинаи Алексу Симића. Од Новаковића је узета оставка као и од оне шесторице, али није уважена; она је остала код Владе као стално средство притиска противу Новаковића. Из страха да му се оставка не уважи ако у Савету буде гласао противу Владе, Новакови-ћ је приликом једног гласања рекао да он не може да гласа. 3 Алекса Симић, због свога великог угледа, одвојен је од осталих компромитираних саветника; на њега није чињен притисак, али му је дан миг да се уклони, и после једно месец дана, он је тобоже својевољно молио за пенсију. 4

За Гарашанина Влада је сматрала да је „ако и не помешан у предузеће на заточеније осуђени лица, био на сваки начин коловођа и први међу оним членовима Савета, кои су оставке дали“. 5 Али, како је у том тренутку он био у Паризу, од њега се оставка морала тражити писменим путем. Гарашанин се држао чврсто. Одговорио је да оставку не да, не с тога што му је стало до саветништва, него с тога што му се оставка тражи као од убице или учесника убица. Он не пристаје да се његова оставка везује за Тенкину заверу, па ма каква га „судбина постигла“. 6 Влада га онда оставља на миру, налазећи да су му „опстојатељства наклоњена V Јамачно није смела да удара на њега због великог имена које је имао на страни, нарочито у Француској.

1 ККТ. Представник капућехаји 14 октобра 1857.

2 Грујић 1 априла 1858.

3 Грујић 18 децембра 1857.

4 СА (1857) 710.

5 ФХ. Представник комисару у Дунавској Комисији 19 фебруара 1858. ККТ. Представник капућехаји 14 октобра 1857.

6 Гарашанин 3 новембра (по новом) 1857.

7 ФХ. Представник комисару у Дунавској Комисији 11 фебруара 1858.

172

УСТАВОБРАНИТЕЉИ И ЊИХОВА ВЛАДА