Topola

Била је још једна важна личност о којој се могло мислити да ће бити уплетена у заверу. То је Вучић. Завереници су били махом његови људи; Дамјановиlп и МрцаиловиТ спадали су у његове најприсније пријатеље. После откривене завере, он је убрзо отпутовао, тобоже у Италију да се лечи. Ипак, противу њега Влада није предузимала ништа. Нашим заступницима на страни јављено је да ВучиТ није умешан у заверу. 1 Влада је штедела Вучића. Да ли зато што је мислила да добра политика захтева да не гони једновремено и њега и Гарашанина?

Први резултат Тенкине завере био је тај да је Влада разорила стари, опозиционарски Савет. Четири је саветника послано у Гургусовац; шест приморано на оставку; један ју је тобоже драговољно дао; од шест саветника колико је још остало, двојица су била компромитована (Гарашанин, Новаковић), и могли сваког часа дати оставку; само су четири саветника била потпуно сигурна на својим местима: Кнежеви рођаци, НенадовиТи Јеврем и Александар; Миљцо Трифуновић и Алекса Јанковић.

Збацивање шест саветника рђаво је примљено у публици. Сваки је знао да њихове оставке нису драговољне него изнуђене. „Гомилама се оставке не дају“, писао је „Српски Дневник". 2 Најсаблажњивије било је то што су им оставке изнуђене, пре него се судским путем њихова кривица утврдила. Влада их је сама, без суда, обележила и жигосала као сакривце завереника. Жалосно је за наше судове и њихову независност, писао је Гарашанин, кад се могло рећи саветницима да их судови могу позвати на одговор, ако не буду дали оставке, а не могу, ако их буду дали. 3 У публици није се веровало да су збачени саветници били сакривци завереника. Сва је њихова кривица била у томе што су викали на Кнеза, као што је цео свет викао. Француски консул Дезесар тврдио је да су, пред њиме, и остали саветници говорили противу Кнеза као та шесторица који су пенсионисани, говорили су и Алекса Симић, и Алекса Јанковић, и Александар НенадовиТ, па чак и Кнежеви министри НиколајевиТ, СтанојевиК, Мариновић; све би њих требало под суд или у пенсију. 4 Публику је највише бу-

1 ККТ. Представник капућехаји 18 октобра 1857. ФХ. Представник комисару у Дунавској Комисији 15 октобра 1857.

2 СД (1857) 94.

3 Гарашанин 2 новембра (по новом) 1857.

4 ККТ. Представник капућехаји 18 октобра 1857.

173

ТЕНКИНА ЗАВЕРА