Topola

начелник; Јован Илић, професор гимназије из Београда, и Ранко Алимпић, капетан и професор Војне Академије. Грујић, ЈанковиГ), СтаменковиГ;, били су либерали; Михаиловић, Или-ћ, Алимпић, Обреновићевци. Копча између две групе, онај који је највише радио на њихову спајању, био је Јован Илић, човек од маште и темперамента, више песник него политичар, који је у свом романтичарском национализму налазио да Милош и политичка слобода могу ићи заједно, јер један исти народни дух огледа се и у Милошу, великом народном јунаку, и у Народној Скупштини, која је чисто народна установа. Удружени либерали и Обреновићевци имали су свој клуб у заједничком стану Ранка Алимпића и Милована Јанковића, где су били одсели и Стевча Михаиловић и Андрија Стаменковић. Одатле се управљало свом скупштинском радњом у корист Обреновића.

Најзад, био је и један трећи центар агитације противу Кнеза: газда Филип Станковић, богат марвени трговац из Смедерева. Газда Филип је био лично Милошев агент. Пред Св,Андрејску Скупштину он је пун новаца и живи као кортеш за време избора. Настањен у једној кафани на Теразијама, он призива к себи и части где кога стигне. Он држн о свом трошку неколико оружаних момака, а и сам је увек под оружјем: сабља и пиштољи. Сав новац који је Милош просуо пред пад кнеза Александра, пролази кроз руке газда Филипа. Газда Филип стоји у вези са заједничким клубом либерала и Обреновићеваца; ипак зато његову радњу не треба мешати с радњом тога клуба. Он ради чисто по Милошевим упутствима. Он утиче на народне посланике, али његов главнн посао није у Скупштини, него на улици. Он гледа да подбуни београдску гомилу, и да је као неодољиву људску бујицу пусти противу кнеза Александра.

То су, дакле, три главна центра из којих се ради противу Кнеза: (1) удружени великаши: Вучић, Гарашанин, Анастасијевић; (2) уједињена либерално-Обреновићевска група; (3) Милошев лични агент Филип Станковић. Може бити требало би додати још један центар о коме се, за сада, још нема сигурних података: то је руски консулат. Чим се, после Кримског Рата, Александар Карађорђевић везао с Аустријом, Руси су почели да раде противу њега. Раније смо говорили о томе како се сумњало на њиховог консула Милошевића да је знао за Тенкину заверу. За време Св.-Андрејске Скупштине, либерали и Обреновићевци држали су тврдо да је Русија с њима, и то им је знатно појачало кураж. Колико је то њихово уве-

234

УСТАВОБРАНИТЕЉИ И ЊИХОВА ВЛАДА