Topola

Европа рачуна.... Најзад, да би се разумело како је кнежевска кандидатура Гарашанинова могла бити озбиљно примљена, треба имати на уму, да је под Александром Карађорђеви Гем Кнежев значај јако умањен. Кнез је био изборни владалац, под туторством Савета. Он није стајао онако високо изнад других као што је то био случај под Милошем. Без мало би се могло реКи да је Србијом владала једна олигархија, и да је у тој олигархији Кнез био први међу равнима. Према томе, ако би један од чланова олигархије оборио Кнеза и заузеб његово место, у томе не би било ничега тако необичног.

Колико је кнежевска кандидатура Гарашанинова узимана озбиљно, види се по овој ГрујиКевој забелешци: „Управо Гарашанин је био таман такав какав нам је у то време Књаз потребан; његова мудра памет, његова крепка воља, његово чесно племе, његова два ваљана сина,.... све је ту и што садашњост и што будуКност захтева." Кад је овако судио ГрујиЕ, може се мислити како су судиле Гарашанинове присталице. Њима је Гарашанин морао изгледати тим достојнији за Кнеза, што су се надали да Ке под таквим Кнезом и њима бити добро. Његову кандидатуру о којој су прво почели говорити његови противници да му нашкоде, његове су присталице прихватнле сасвим озбиљно и одушевљено. Кад је врх свега још француски консул Дезесар, који се радо мешао у наше унутрашње ствари, стао говорити о Гарашанину као о свом кандидату, 1 онда је већ било сасвим немогуКно сматрати Гарашанинову кандидатуру као нешто произвољно и више или мање фантастично, о чему не треба водити рачуна.

За једнога слабог Кнеза као Александар КарађорђевиЕ, Гарашанин је био сувише јак министар, и у једном времену осредњих политичара, једини човек изузимајуКи Вучића изнад осредњега. Он је сувише падао у очи, сувише привлачио пажњу на себе. Доцније, за друге владе кнеза Михаила, он ће, мирно и исправно, стајати у другом реду као најпоузданији саветник свога Кнеза, али само као саветник, и ништа више. Под кнезом Александром, он је избио у први ред, бацио у засенак и Кнеза и Савет, изгледао једина глава довољно јака да земљом управља. Његови противницн први су осетили колико је његов изузетни положај незгодан и опасан за Кнеза; али кад су они на то свратили пажњу, цео је свет увидео да се Гарашанин сувише уздигао, да је дошао сувише близу престола. Гарашанин није био од оних великих, страсних, болесних

1 Ристић 280.

242

УСТАВОБРАНИТЕЉИ И ЊИХОВА ВЛАДА