Topola

Овај план, сем последње тачке, склопио је Грујић. Последњу тачку предложио је Илњћ. Грујићу је била главна брига да спречи великашко намесништво. С његовога гледишта, битка је била добивена, чим би се намесничка власт извојевала за Скупштину; због тога, он није осећао потребу да жури с избором новога Кнеза. Илњћ, напротив, држао је да се с васпостављањем Обреновића не сме ни часа часити, и да треба што пре створити свршени чин у њихову корист.

Милован Јанковић био је изнео други план, по коме би Скупштина збацила Кнеза одмах, чим би дошао у њену средину да је отвори. Оружани Београђани имали су да опколе скупштинску зграду и да не пуштају никога напоље. Скупштина би, међутим, прогласила да се Кнез збацује и с њиме цео Савет; збачени Кнез и саветници били би одмах послани у затвор. Скупштина би, затим, изабрала један извршни одбор, који би привремено вршио кнежевску власт. За Кнеза би прогласила Милоша Обреновића, али пре његова доласка издала би све законе који ујемчавају личну слободу. На те законе Милош би имао да се закуне као један строго уставни владалац по белгијском обрасцу.

Пошто су либерални прваци усвојили Грујићев план, Грујић Је постао главни тактичар либералне групе. Испрва, није изгледало да ће добити тако важну улогу. Испред њега стајали су Стевча Михаиловић и Милован Јанковић. Михаиловић је био вођ либерала. Међу либералним првацима који су били махом млади људи, познати у београдској интелигенцији али не и у народу, Михаиловић се истицао тиме што је имао имена у народу, и што је претурио педесет година. Он је био народни старешина још под Милошем и под Михаилом, и за време преврата од 1839 и од 1842 стајао чврсто уз Обреновиће. С тога је 1839 био притворен и смењен с дужности; а 1842 окован и бачен у тамницу, где је остао три године. Ову тешку казну навукао је на себе тиме што се, с хиљаду Чачана и Рудничана, придружио чувеном Мићићу, кад је овај пошао на Вучића. Пред Св.-Андрејску Скупштину он је од свих Обреновићеваца био најпознатији у народу, и многи су се надали од њега да буде Обреновићевцима оно што Вучић уставобранитељима. То је био личан човек с великим брковима и крупним гласом, који је уливао поштовање маси и умео да јој заповеда настари патријархалан начин. Али човек необразован, који је живео у Јагодини тргујући свињама, Михаиловић није био дорастао да се у политичкој борби и интригама надмеће

245

САСТАНАК СВ.-АНДРЕЈСКЕ СКУПШТИНЕ