Topola

Анастасијевић тумачили су као пристајање, док су они сами мислили да се нису обвезали ни на шта.

Ма шта да су говорили великашима, либерали су, на дну душе, били незадовољни њиховим планом. Они су држали да на Св.-Андрејској Скупштини Обреновњћевци имају већину, а нису били сигурни да би Обреновњћевци ту већину задржали и на Великој Скупштини, која би се ради избора новог Кнеза сазвала. Због тога, они су хтели да новога Кнеза избере већ Св.-Андрејска Скупштина, и то одмах чим кнеза Александра буде збацила. Либерали су, дакле, имали један свој план, који се из основе разликовао од великашког плана. Али свој план они су брижљиво крили од великаша. Они према великашима нису били онако отворени као великаши према њима. Отуда доцније оптужбе противу либерала да су ишли на то да изиграју великаше.

У својим појединостима либерални је план био овакав; (1) Иницијативу за збацивање Кнеза неће узети либерали, него ће пустити великаше и њихове присталице да они то учине.

(2) Пре него се збаци Кнез, либерали ће предложити нов закон о Скупштини, којим ће се обезбедити редовно сазивање Скупштине у будућности. Ни Кнежева ни великашка група неће смети да се одупре том закону, јер ниједна група неће смети да се замера Скупштини, од чијег је држања зависило ко ће победити, Кнез или великаши. Предложен после Кнежева пада, нов скупштински закон могао би пропасти, јер после свршеног збацивања нико не би више имао потребе да мити Скупштину.

(3) Пошто великашка странка предложи Кнежево збацивање, и тај предлог буде усвојен, либерали ће одмах предложити да се кнежевска власт, која је остала без носиоца, повери привремено Народној Скупштини. Другим речима, да би се спречило намесништво Анастасијевић-Вучић-Гарашаниново, Скупштина ће прогласити себе саму за намесника. Добивши намесничку власт, она ће одмах свом сигурном човеку Стевчи Михаиловићу дати врховну управу над београдском војском и београдском полицијом.

(4) Истога тренутка кад збаци Александра Карађорђевића, Скупттина ће прогласити Милоша Обреновића за Кнеза. Тиме ће се спречити распуштање Скупштине између збацивања старог Кнеза и избора новог.

244

УСТАВОБРАНИТЕЉИ И ЊИХОВА ВЛАДА