Topola

но јал’ ће бити што је народ закључио, јал’ неће бити и нас.“ ] И Стевча се удари руком по пиштољу који је за силавом носио. За један трен ока изгледало је да може бити свашта. Граја је настала велика; да ли је у тој граји, као што се прича, Стевча ухватио Вучшћа за раме и довео до врата, то је тешко знати. Главно је да се после ове сцене између Вучића и Стевче саветска депутација уклонила из Скупштине. После неуспеха своје депутације, Савет се разишао, и тога дана није више давао гласа од себе.

Ипак зато Св.-Андрејска Скупштина била је још далеко од победе. Узимајући намесничку власт у своје руке, она је поставила Стевчу Михаиловића за команданта београдског гарнизона и за управника београдске полиције. Тај њен указ требало је извршити, другим речима, требало је узети војску и полицију од оних који су њима дотле управљали. То није била тако лака ствар. Војска и полиција стајали су под министром унутрашњих дела Гарашанином. Гарашанин, пак, оклевао је да власт над њима пренесе на Михаиловића. Сва наваљивања Михаиловића и Грујића нису га могла на то склонити; он се није дао поколебати ни онда кад је видео пред својом кућом једну гомилу Београђана, која је у глас тражила да се војска и полиција преда скупштинском представнику.

Либералима није остајало ништа друго него да покушају силом узети војску и полицију, тј. да покушају јурнути с гомилом у Велику Касарну и у управу вароши. Али они су се уздржали од крајњих мера, и нашли да је боље да почну преговоре с Гарашанином. Шта је управо Гарашанин хтео? Они су били готови да изиђу његовим жељама насусрет. Гарашанин је одговорио да Скупштина не може вршити кнежевску власт ни привремено; да се једна привремена Влада, једно намесништво мора неизоставно поставити. Скупштина је покварила сваки ред кад се начинила намесником, и издала на народ прокламацију. Пре свега другог, Гарашанин је захтевао да се нарушени ред поврати. Из Грујићевих „Записа“ и из онога што има код Нил Попова не види се јасно, али изгледа, да је још то вече постигнут споразум између Гарашанина и либерала, и то на овој основи. Пошто није у реду да Скупштина врши намесничку власт, то ће се већ сутра установити привремена Влада, у коју ће ући Гарашанин, Стевча Михаиловић, и још

1 Текст Стевчиних речи, као и горе Вучићевих, даје се по Грујићевим „Записима", а не по Нил Попову.

267

ТРИ ДАНА РЕВОЛУЦИЈЕ