Učitelj

Чија је табла > Чије је перог

— Прочитај прву реченицур — Како се зове реч. чијег — За што се пита том упитн. присв. заменр -– Којег је рода имен. пропнер — И заменица чиј муш. је рода, јер се пита за имен. муш. рода. Којег је рода зименица чијрг — за што — ит. Д. (ва: чија. чије)

— Колико родова има упитн. присв заменицар — Упитна присвојна замен. има три рода. — Ти!.... Који су ти родови —

14. Написати:

Чиј је перорез 2 Чија је табла > Чије је перо

— За шта се пита у првој реченици Којом речи — Где стоји именица: перорезр — И упитна присвојна замен. чиј стоји у једнини, јер се њоме пита за једну ствар. — Где стоји упит. присвој. замен чиј 2 За штог — и т. д. (за чија, чије.)

15. — Написати:

Чији су перорези 2 Чије су таблер Чија су пераг

— За шта се пита у првој реченици > — Којом речи; У којем броју (где) стоји именица: прозори — И упит. присв замен. чији стоји у множ. јер се њоме пита за више ствари.

Где стоји упит. присв. замен. чије Чији2 — За што замен. чији стоји у множ» — и т. д. Упит. присв. замен. чиј, може се казати и у једн иу множини. — Ти!.... СОмислите сваки једну речен., у којој ће бити уп. присв. замен. у множ!.... У једн.! —-

Сложене присвојне заменице.

16. — Ја сам нашао овај пропис. Чиј је овај прописр — Је ли твоје -- Твој 2.... Да ли је имао свог газдур — Имао је.

— Па чиј јег — Ово је нечиј пропис. (Написати.)

Чиј (је ово прутг — Мој није. — А твоје — ., Овај прут није ничиј.

Чиј је онај пруте — Да лије твоје Твој 2.... Онај је прут свачиј.

58

|

Из колико је речи састављена сложена реч нечијр — Из не и чиј. – Како се зове реч чиј» — ит. д. (за: ничиј, свачиј.) Ове речи нечиј, ничиј и свачиј зову се сложене присвојне заменице, јер су састављене — сложене из две речи. Како се зову речи: нечиј, свачиј, ничиј> — А само реч: ничије — ит. д. За што

| се зову слож. присвојне заменице» —

Памсвојна заменица сваког лица.

17. — Ја имам перорез. Имаш ли ти перорезг — Тир — Ја имам свој перорез. Ти имаш свој перорез. Он има свој черорез. (Написати.)

– Чиј је перорез у менер — У тебер — Која реч показ. чиј је перорез у мене" — Реч свој показује чиј је перорез у вас. Реч свој зове се присвојна заменица. — Ти!,... .

18. — Ја имам свој перорез. Које лице говориг — Којег је лица присв. замен. своје — Шрвог лица. — Ти имаш свој перорез. Којем се лицу говориг — Којег је лица сад присв. замен. своје — Другог лица. —- Он има свој перорез. — О којем се лицу говори — Којег је лица сад прев. замен. своје У чему се разликује присв замен. првог лица: свој, од присв, замен. другог липар — ит. д.- Дакле: Присв. замен, свој једнака је за свако лице: и за прво, и за друго, и за треће. — Ти!.... Како ће се казати присв. замен. свој у првом лицур — ит. Д.

19. — Написати:

Ја имам свој капут. Ја имам своја кола. Ја имам своје перо.

— Прочитај прву реченицуг — Која, реч показ. чиј је капутг — Којег је рода, имен. капутр — И присв. замен. свој муш. је рода јер стоји уз имен. муш. рода. Којег је рода присв. замен. својег — За што — и т. д. (ва своја, своје.)

— Колико родова има присв. замен: своје — Који су ти родовиг — Како ће се казати присв. замен: своје у муш. роду 2 — Смислите сваки по једну речен. у којој ће бити присв. замен. сред. рода! —

носа са ава “Уа чи