Učitelj

105

а неко ћутљиво, ћудљиво, неодважно, и т. д. Ово су све знаци које учитељ мора да познаје, ако хоће да не иду противу њега, али су у једно исто време и узроци разних појава у школи, које немило а јако дејствују на осетљивост живаца, и које учитељ раздражљиве нарави не може да гледа пријатељским, очинским очима. Но свакојако, у интересу свога здравља и напредка дечијег, строги човек у учитељу мора да се умерава, да спаја у своме организму раздражљивост са штетом и коришћу свога рада, да не прелави границе своје нарави како тиме не би вређао животне интересе својих васпитаника, јер су они ва то најмање криви да трпе; нису само они узрок промени духовног расположења. На њу утиче клима, промена, времена, као: светлост, топлота, суша, влага, притисак ваздуха и други моменти; домаће и друшвено васпитање које не јача тело већ га раслабљава, које не оштри ум већ га слаби и убија, које квари осећања хрђавим примером, које навикава да тежи само за једном

назови врлином која хоће сви да јој служимо а на све друго да мрзимо ето то не да моралне снаге људима да више или мање савладају климу инепријатни уплив времена те тиме да ублаже своју преку осетљивост а да даду превагу разуму и правичности у своме раду.

Деца по природи својој нису ништа друго до веселост, која се огледа у по све дневној игри, скакању, певању и трчању, што им све иде на развитак чулних органа и целог тела. Па кад је задатак и учитељу да на овај развитаг утиче онда тешко оном ко стаје овоме на пу!:! «Боље би му било, рекао је Христос, да обеси о врат воденични камен.»

Но сем климе, домаћег и друштвеног васпитања и саме учитељеве нарави на строгост иаи управо на суровост у. школи гони учитеља још најближа околина, претпостављена власт, распоред и сам школски закон. О овим ћемо узроцима говорити у идућим бројевима.

(СВРШИЋЕ СЕ).

ај

Огледи за предавање о ваздуху.

(НАСТАВАБ)

шШ.

1. Оглед. Расквасимо мехур (бешику) свињски или говеђи, вежимо га тврдо концем за крај неке цеви. Кад дувамо у дев, мехур се шири (надима се); а кад повучемо у се, мехур ће се скупити.

Објашњење. Кад пиримо у цев, ваздух се згушњава у цеви и у мехуру, и као гушћи од спољашњег ваздуха јаче притискује изнутра, те се мехур надима. Кад увлачимо у се, ваздух се у цеви ни у мехуру разређује, те је сада спољашњи ваз-

| дух гушћи од унутрашњега, и по томе јаче притискује, па се мехур скупља.

2. Оглед Џарче расквашеног мехура вежимо добро концем за стакло од лампе тако, да не буде затегнуто као на добошу већ да је кожица са свим лабава (ворчкана). Кад пиримо у стакло с друге стране кожица се надима; а кад увлачимо у се, кожица улази у стакло.

Објашањење. Исто је онако као и у првом огледу. Само је разлика у томе, што овде кожица улази унутра.