Učitelj

_ 898

Записници састанака ||. учитељске скупштине

држане у Београду, 1888. год.

8. Састанак 29. Јула, 1883. год.

Састанак је отворен у 9 сахата. пре подне. Прочитани су поздрави од :Луке Петровића, Срећка Ђурића и Витомира Јестровића учитеља, из Краљева. Симе Милојевића учит. из Шапца и Јоксима Павловића, учитеља, из Апибеговца. Скупштина, се одавва са: живели.

Прочитан је записник првога састанка.

Р. Василић примећује, да није стављено у записник, да је било ужи избор за потпреседника између Драгутина Марковића и Уроша Благојевића.

Мил. Велицчки. Каже, да је овај записник добро вођен, али тражи, да се записници идућих састанака воде опширније јер ће се на њима расправљати важније ствари. -

Јов. Бољарић тражи да се забележи и колико је било чланова на |. састанку.

Председник тражи, да се стави у записник, да су и он и потпредседник захвалили скушштини на указаном поверењу.

Илија Миљковић тражи, да се прозову сви чланови, како би се видело има ли довољан број за решавање.

Џрима се и настаје прозивање. После прозивања нашло се, да је на састанак дошло 87 чл. а није 23. пошто нема потребан број чланова за решавање, то преседник прекида састанак, док се не искупи потребан број чланова.

Настаје одмор од 20 минута. После 20 мин. председн. звони да уђу. Чланови улаве; но и ако је још неколико чланова дошло, мислило се да се не можг решавати.

М. Велицки предлаже, да ако се не може решавати ни о чему, може се бар дебатовати и саветовали.

Преседник претвара седницу у конференцију, но пошто је још неколико чла-

нова дошло преседник прозива и налази да има 44 члана.

М. Јовић објашњава члан 29 и вели да по њему има довољан број чланова, за решавање, У, које изасланика које редовни чланова.

Никетић вели, да у те 7, ваља рачунати само изасланике и преседнике месних 860рова, а не и редовне чланове. Доказује да међу ових 44 члан. има чланова, који нису ни преседници ни изасланици, нити чланови ма ког збора, већ су се пријавили непосредно глав. одбору. Пита: могу ли се и ови чланови урачунати у те "/,.

Палеташевић предлаже, да се изда укор неуредним члановима, који долазе доцне, те тиме спречавају рад скупштини.

Драг. Марковић. Кад смо јуче признали да треба да буде' 50 чл. па да се може радити, ва што сада то исто ми сами побијамо. Објашњава, да треба, уа дође на сваких 10 члан. по [ члан, а преко 10 по 2 члана. Тражи да глав. одбор објасни ; колико има зборова, колико сваки збор има, чланова, и колико би требало изасланика, ла буде.

М. Велицки објашњава, исто, и вели да, одиста на сваки 10 долази по Т изасланик, на 20, 2 и т. д. али не као што Драгутин тумачи да би требало и на 12 или 15 чланова, да доћу 2 изасланика. Налази да је дошао потребан број члан. за решавање.

Скупштина усваја објашњење Велицког и преседник саопштава, да има потребан број чланова за решавање и позива чл. да приступе раду.

Јовић тражи, да се то сада реши, колики је број чланова потребан са решавање.

Р,. Василић потпомаже предлог Јовића.

Палеташевић тако исто,

Пресед. Пита хоће ли се још о томе говорити 2

Чује се да се говори, ;

о