Učitelj

ска учитељска школа. У њу иду девојчице, које желе стећи каквог знања

м опаштег образовања, а она ни у томе

погледу не задовољава своје младе слушачице. Она је нека мешавина, којом се хоће у један исти мах да постигне двоје, а не постиже се ни једно. Према томе, наша Виша женска школа не може даље остати оваква каква је. . Да би смо што тачније показал! какав је прави задатак Више женске школе, ми ћемо уићи специјалније у излагање њенога задатка, па ће се одатле видети јасније, како би и у чему би ваљало чинити реформе.

П

Виша женска школа по своме право"ме задатку, више је нека друштвена, потреба него педагошка, јер она. дубоко засеца у друштвени и народно-економски живот. Јавни живот једнога народа најбоље се огледа у породичном животу, у коме је опет мати као газдарица куће нека средередна тачка.

Ако женска школа жели да испуни свој прави задатак, онда се њена настава и васпитање мора подесити према природи позива жене. На првом месту мора се она старати да њене ученице спреми тако, да доцније могу потпуно испуњавати дужности матера и домаћица. Да се ово постигне, мора се наставни план Више женске школе из основа променити. Извесни предмети морају се из наставног плана изоставити или скратити, а унети се у наставни план неки нови предмети. Сва, спрема ученица може се свести на. двоје. Једни предмети треба да су такви, који ће ученицу спремити за рад у животу, а други такви, из којих ће стећи извесну количину знања.

52

А ААУА

Разгледајмо мало из ближе овај последњи захтев. Девојчице у Вишој женској школи не задобију никаква знања, које им је потребно за, изненадне случајеве у животу, као смрт оца (или мужа) или родитеља, те да у таким случајима могу на частан начин осигурати свој опстанак. У другим срећнијим земљама, рде је самосталан народни живот од више стотина година, има за сиротињу школа у којима се учи: шивење, „штиковање,“ плетење, израђивање лесица, корапа и т. д. У тим школама науче девојчице послове, који су им од користи у животу. У Америци, на прилику, побринула се држава за такве школе, у којима женскиње изучава поштанску и телеграфску службу. Осем тога има и других школа, у којима се женскиње спрема за самосталан начин живота. Ми смо у томе већ далеко заостали, и морамо се и сувише журити. да што више урадимо. С тога нам је више него и једноме народу потребно ладног размишљања, и непрестаног рада, а потребно нам је много мање узалудне ларме и разметања празним речима. У место озбиљног рада ми водимо некакав инат, који нас може бар уназадити, ако не баш упропастити.

Има још нешто, осем овога што довде рекосмо, на што Виша женска школа ваља да пази: Често се дешава да родитељи ученица Више женске школе морају да живе од врло скромног дохотка Поред тога, као што нам

| је познато, деси се још и то, да је

и породица од више чланова, и онда ву принуђени да живе врло ограничено. Јер што деца више прирастају, више и стају. С тога смо ми и казали, да се ученице морају у школи спремати