Učitelj

16

Мала огледница

НАПИСАО

«1.

те ЕС

ДИРЕКТОР У ЛАЈПЦИГУ

ПРЕВЕЛА

Милица Г. 6. Заједнитост.

Први оглед. Намажи машћу или лојем, како стакло, па га умочи у воду, и видећеш да се неће оквасити.

Други оглед. Узми водену чашу па је до пола водом напуни, затим озго успи уље, па ћеш видети да се неће помешати. — То сте исто сигурно виделин на жицама што воћу светле, и на кандилима.

Трећи оглед. Упали свећу, и нагви је да капље по артији. За тим умочи врх од ножа у воду, и стреси га на покапану артију. Вода ће се распасти у куглице или капљице.

Четврти оглед. Успи у чинију чисте воде, а у другу чинију каку гушћу течност, н. пр. млеко или пиво. Вуци дашчицу кроз ове течности, па ћеш осетити, да се честице равлично одупиру дашчици, што их хоће да одвоји.

Закон. Честице неке течности јаче се држе између себе, него што би се држале с честицама друге неке течности, чл каквог чврстог тела.

ево још три досетке.

Прва досетка. Да игла плива! Узми дугачку шиваћу иглу, и врло лагано спусти је на воду, да делом дужином легне по води. Она ће остати на води а неће потонути, Ако и парицу полако врло смотрено на воду положиш пливаће и она.

Друга досетка. У води да се неуквасиш !

У пуну чашу воде баци новац, а по води поспи доста црвоточине, овог прашка што у апотеци мећу у пилуле да се не залепе, да покрије добро целу површину. Онда извади пару из воде, и нећеш прсте оквасити.

Трећа досетка. Да носиш воду у марами, а да се не проспер По кончаној марами

јепковиЋ А.

поспи доста црвоточине, па скупивши мараму као кесу, сипај воде озго. Вода не може проћи кроз тај прашак, те се неће ни расути.

7. Привлачење у косастим цевима.

Први оглед. У шољу кафе, или у чашу воде, умочи груменчић шећера, да мало дотакне течност, и одма ће се шећер до врха овлажити. У шећеру има млогобројних шупљика, које су спојене и чине као неке цевчице чији зидови привлаче течност.

Други оглед. Набави стаклену девчицу, али да изнутра није шира од плетиће игле, коју спусти у пуну чашу воде. — Вода ће се у цеви испети више, него што је у чаши. Унутрашњост свака има ту снагу да воду Ек себи привлачи. Што је цев ужа, то има јачу снагу, да вуче воду у вис. Из тог можеш да увидиш, како и сов у дрвету, својим међусобним унутрашњим олучићима, иде од једне гране до друге, до у саме пупољке или лишће.

За што су зидови на влажвом месту увек мокри 2

Трећи оглед. Осим привлачења, у косастим цевима, можеш се и по овом уверити. Узми међу прсте, памучан или вунен конац, па га замочи у воду и држи над во-' дом. Конац ће се квасити одоздо све више док ти до прстију не дође.

То исто можеш пробати и са сунђером и пијаћом артијом, кад им замочиш један крај у воду или мастило.

Наспи воде у чинију испод саксије с цвећем; вода ће се у саксији попети до горе.

Закон. Течности се пењу у вис кроз узане тшуслике чврсти тела неком извесном снагом која се з0ве: привлачење у косастим цевима.

+