Učitelj

196

куд у води ваздух и др. гасови 2 — Кроз шта пролази вода, као киша, док не падве на земљу Р (кроз ваздух). Сећате ли се, како се осећамо лети после кише > Да ли се осећамо пријатно ил непријатно 2 Ко зна од куда је тор Шта ради киша кал прође кроз ваздух, 2 (чисти га). Јест киша, спере печистоћу из ваздуха, те за то се ми осећамо пријатно после кише. Још кита. упије ваздух и друге гасове у се. Кад нема ваздуха у води, каквог је укусар Је ди пријатна за пиће 2 (дати им, ла пробају воду, из које је кувањем изагнат ваздух) — Шта буде с гвожђем кад се усија. А шта ће бити кад га охладимо, (на топлоти се шири, а над ладноћи купиј. Шта буде са водом на топлоти 2 Кад би овај лонад воде непрестано био уз ватру, шта би

било с водом>р (испарио би). Да л' би сва 2 |

(би). — Шта мислиш, да ли би она пара, могла стати у овај лонацр А дал би могла стати и у већир А шта буде с водом ва ладноћа2 Шта би било с овим стаклетом, кад би се сва ова вода смрзла, — _ претворила у лед — (прело. би). Шта ради вода на ладноћи»р (шири се). А гвожђе 2 (питати и за др: ствари-деци познате.)

Понављење.

Нажођење м добијање. Где има воде» Поброј ! Још где има 2 ти! Воде има и у биљкама и животињама. Чисте, сасвим, воде готово нема. Киша је скоро чиста вода, но кад оде у земљу, па изађе на површину она има у себи много које-чег раствореног. Кад је прошла кроз ваздух упила је у се ваздуха и др. гасова. Ови табови и ваздух што суу њој — води = помажу је у земљи да може и камење неко да раствара, као креду и др. Чиста вода не би никад могла, растворити "

|

мење-раздробити га, да нема гасова и ваздуха упијени у њој (води.)'

Вода у којој има "ваздуха и лр. гасова, раствара креду и др. камење, као год, што сте видели, шећер и со. Опа опет ос= таје бистра и провидна; по изгледу не би познални, да има чега у њој.

Кад такву воду – у којој има растворена камења — нспаримо, впдећемо, да ће остати по суду као навлака; тај остатак је растворено камење што је било у тој води. Ако има више креча, или др. камења растворена у води, онда такву воду зовемо : тврда. Да добијемо са свим чисту Воду ради се овако: у казан се сипа обична вода. Ова се загреје. и на топлоти испарава. Пара пролази кроз ладну цев, која је у вези са казаном. А шта ће бита с паром, кад пролази кров ладну цев Та вода, тако добивена — јесте чиста. (Ово нацртати, или показати слику у хем. Лозанића стр. 29 Овај је апарат друкчији — треба га објаснити,

Понављање.

Употреба. да шта. се употребљује вода 2 Још за штар — Осем тога ШТО ми употребљавамо воду за пиће, кување јела, прање 4 1.Д. имамо још много користи од воде. Без чега не би могла биљка живети 2 За што је њој потребна водар А ла л' би могла на камену биљка нићи — ранити сер Шта ради вода с камењем 2 Јест, раствара, га и раздроби га, те од камењи постаје земља. Од камена пешчара постаје песбуша, од кречњака — кречуља ит. д.Шта ће бити на цичи с водом, која. се наЛави по пукотинама камења 7 А кад се смрзне — заледи — шта буде с водом> Шта ће бити с камењем 2 И шта постаје од њега — камења 2 Запамтимо : вода чита, те св камење дроби, распада и постаје земља.

Понављање овога, па. свега.

Жив. ј. МилојЈЕВИЋ,