Učitelj

Огромна већина родитеља, а доста, велики број и наставника, нису ни до данас прихватили овако деликатан посао, који им одређује половај у кући и у школи. Ја остављам сада онај рад родитеља у кући, којим утичу на васпитање своје деце; остављам и рад наставника у школи а прелаоим на јаван живот, тамо где се опет утиче, и то тако моћно на васпитање. Шта видимо • Видимо у разним листовима огласе : о банеротству, продаји, превари, пијанству, раздвајању ; грђење и друге ствари које неморално утичу на васпитанике. На улицама, у саобраћају, видимо где разнолика гомила света, пролази, са разноликом цељу у животу, оправданом или не, и са том се гомилом мора наш сваки васпитаник да сретне, да чује по доста од свега онога што неморално утиче на њега. И још к томе кад додамо да сами родитељи не симпатишу — онда излази да је и цело друштво дужно да васпитава, а сви горњи пороци да се полако збришу.

Све ове рђаве навике и особине доцније стечене с једне стране пренашањем с родитеља, а с друге добивене у вући и у друштву о којима до сада говорих, треба поправљати. Поправљати се може само тако ако имамо знања, о васпитању, начине којима ћемо децу васпитавати, и кад тежимо постављеној цељи у васпитању вавек Д0бру. Да узмемо примере. Дете чим добије толику могућност у организму и духу тражи да задовољи чулну радњу. Пружа руку за оштар нож, пламен од свеће, жар, иглу и друге ствари ; трчи по застрвеној соби, преко прага, баца се на друге свима могућим стварима

без избора, и шта видимо Ништа.

друго до то да се иглом убоде, жаром и пламеном од свеће опече, ножем посече, преко прага џада, убија се наноси повред своме организму и за то добија успомену да буде у будуће пажљивије кад год има повла с тим стварима, јер упечатак добивен тим путем тако је јак и сталан, да. нико није у стању тако дете да нагони да у истоме греши, јер дете, и ако не уме никоме да саопшти последице тога, ипак зна да тиме преступа законе свога организма, који му већ забрањују да у будуће тако не ради.

Ове исте појаве и законе налазимо и код осталих животиња. Псето, које је два-пут добило батине на месарници или на кланици, не сећа се више да на иста места понова оде. И њега гони онај исти закон, који гони и дете, Тако је исто и с мачком која хрђаво прође због крађе, тако је исто и код других животиња. А како је с људима у овом погледу Ма који занатлија, који за то што има велики број муштерија, подиже проценат у својој радњи и своме занату, изгубиће дотадашњи доходак и муштерије. Тако пролазе и они декари, адвокати, инжињери и остали људи врло потребни другим људима, који, видећи да их пацијенти особито уважавају, а знајући да их је доста на броју, подижу цене своме раду, али тим поступком губе своје повериоце.

Ја сам овде навео примере двојаке природе: Једни, који нам казују колику важност игра дисциплина три-~ | роде, а други, који нам казују важност дисцитлине друштвене. Из првих примера видимо, да сама дисциплина природе учи дете како ће да управља

.