Učitelj

пуна оргапизација виших основних школа, онда ћемо и о училима тих школа г[0ворити. у

Некоректно је захтевање г. Којића да предавачи прикупљају збирке минералошке за учитеље, јер учитељска скупштина не може заповедати предавачима и професорима, а тако исто не може заповедати ни трговцима да то раде, који би се хтели заузети за просвету, они ће се заузети и без чијег наређења, ако су убеђени да је то од користи.

Којић. Није истина да предавачима требају збирке, јер њима држава купује минералошке збирке. Ми немамо никаквих збирки, и зато ја мислим да треба да се умоди г. министар, да нареди да скупљају минерале, и с тим ће се унапредити та наука, и биће п њима лакше предавати у гимназијама, јер ће они те исте ђаке добити, и њима то исто предавати.

Катарина Петровићка, Зар не могу сами учитељи да скупљају, него још и предавачи. -

Коста Андријашевић. Ја се не слажем стим да предавачи прибирају збирке, јер су професори људи у варошима, а учитељи највише по велима, и онда учитељи су у бољим приликама за то, а друго да је много мањи број професора.

Благоје Недић. Т. Јовић је казао, да је незгодно ни. пр. да двојица донесу једап исти минерал. Ја мислим да ми не скупљамо минерале само за главни одбор, већ за, осн. школе, и за то ће баш бити добро да имамо више комада од једног минерала. У осталом сваки иоле заузимљив учитељ - моћи ће сам да набави збирку потребних минерала ; није за осн. школу потребна, потпуна бирка. Ми не скупљамо за главни

одбор, но само за то да шаљемо школама, |

које требају тај минерал.

Никола Стојановић. Мислим да су учи тељи криви, а не одбор, а заиста заслужује хвале г. Ризнић што је донео збирку, и треба да му заблагодаримо, што је дао примера да се скупљају збирке.

Димитрије Путниковић. Главни одбор "није могао да уређује збирке кад њему

СИН

није нико ништа ни шиљао. А што се каже да главни одбор треба да пише свима учитељима ва бирке, ја мислим да су сви учитељи писмени, па су могли то прочитати у друшутв. правилима, где је то већ написано.

Грујица Протић. Г. Мелентијевић рече да је у предлог требало да уђе, да се набављају учила и за вишу основну школу. Пошто је реорганизација основних школа одложена за доцније, ја сам мишљења да, би и ово питање ваљало одложити за даље. Одбијам од себе и својих другова да смо ми лењи. Ми немамо много у Србији људи, који се специјално занимају појединим природним наукама и који би нас у томе послу упутили. Ако је за пребацивање, онда се има највише београдским учитељима највише пребацити, који имају у околини сијасет мајдана, док ја у смедеревском округу немам ни једног. Ја, мислим да се сва учила требају да набављају преко министарства просвете, а не преко друштва и општина. Ја имам да наведем један прамер да сам у једној својој школи набавио глобус; но кмет рече шта ће нам овај учитељ што нам купује лубенице. (Смеј). Ето , господо, како се разуму у училима они који та учила треба да набаве.

У статуту дружинском чл. 16 тачци ђ) стоји да месни одбори треба да набављају такве збирке, но ја се не сећам да је гл. одбор преко друштвеног органа и једном објавио да, се те збирке купе, пошто ја мислим да не би било учитеља који не би бар шта послао. При том ја мислим да је главни одбор требао и од појединих учитеља да потражи да збирке сакупе и у неколико опишу. На тај би начин глав, одбор добио гомилу минерала, ту гомилу р. министар да повери чиновнику, који зна те ствари, да је проучи и да је опише, и из те гомиле да се сложе збирке, које ће се предати или општини или министарству. Одавде би била двојака корист, прво што

· би школе дошле до добрих збирака, а наша

би земља била проучена и онда не би по неки писци помињали да се тај и тај минерал налази у Чешкој, на Уралу, Шемницу

5 | |