Učitelj

више говорили, њихови су говори најкраће заведени.

Димитрије Мелентијевић. ја сам и пре подне говорио против учебника, тај мој говор није ушао у записник, бар да је поменут. Ја сам баш последњи говорио пре подне, а што секретари нису опазили ла то запишу ја им нисам крив.

Председник. Ја мислим кад имамо стенографе да је све што је говорено, забележено, те с тога мислим да се из тих бележака направи бољи записник, а сад да пређемо на дневни ред. Је ли вољна скупштина да пређе на дневни ред.

Михамло Протић. Ја мислим да секретари треба да воде записник. Нама је нужно да сваког другог састанка прочитамо записник, те да знамо шта смо радили.

Имам да одговорим Путниковићу што секретари нису водили ошширније белешке у скупштини. Овде има стенографа, па ако има какве погрешке, то се из стенограФских бележака може поправити. Ако сте вољни да се воде записници опширније а ви одредите један дан, пошто стенографи буду готови када ће се сви записници прочитати. Веља Павловић. Ја сам хтео да приметим секретарима што су говоре водили кратко. Но сад кад већ има господе која ће бележити, ја мислим да би требали секретари одма то да и преписују. Да напоменем да сам ја и навео разлоге у свом говору о учебницима но ти разлози нису изнети.

Милева Јовановићна. Господа стенограи кажу да немају времена да говоре преписују, пошто се седнице држе по цео дан. (С тога мислим да би им требало оставити времена да то препишу, па да задовоље сву господу говорнике.

Ђорђе Којић. Ја мислим да би најбоље било да секретари узму од стенографа белешке и да из истих изведу само главну мисао, а да оставе опширно за штампање Држим дакле да се из стенографских бележака изведе главна мисао.

Председник. Је ли вољна скупштина да, се преко овога пређе на дневни ред, и да

296

секретари из стенографских бележака, п0што ове буду готове, изведу само главну мисао, па онда да се записници прочитају. (Вољна је). Сад господо, пређимо на дневни ред. На дневном су реду поздрави са стране.

Потпредседник Толемовић. Чита (види поздрав).

(Скупштина се на сваку депешу одазва са хвали им, живели).

Председник. Сал је на дневном реду „претрес друштвених правила.“ Нека известилац извештајног одбора прочита извештај. Известилац Михајло Протић. Јављам вам господо да се пзвештајни одбор конституисао и изабрао себи за председника, Драг. Марковића, а за известиоца мене.

Чита, Одборски извештај

О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ПРАВИЛА учитељског УДРУЖЕЊА.

Господо,

Извештајни је одбор на јучерањој својој седници расмотрио предложене, од стране главног одбора, измене и допуне друштвених правила, и није могао да пронађе прави и нужни узрок тавих измена, сем ако нећемо да нам буде то поглавита 33даћа, да сваке године правимо нове штгатуте. (С тога смо се обратилм на једног члана главног одбора да нам да разлога: шта их је руководило, да те измене предлажу — И он је одговорио:

„Мене су лично руководиле неке непотпуности у појединим члановима,“

Други један члан главног одбора рекао је: „Да је њега руководило у главноме то, што по правилима чланови имају права да примају лист друштвени у пола, цене. А кад би то остало, онда би лист морао пропасти.“

Извештајни одбор расмотрив ове разлоге нашао је: ; [. Да они нису таво јаки, да се због њих морају мењати чак цела правила. Јер