Učitelj

и на резултате који се постижу у истим школама у погледу моралног васпитања, налази за врло нужно да се пред скупом изрази: да ни кимбиновани разреди, ни нагомиланост предмета нису јединствене препоме моралном васпитању у нашим осн. школама. Главни Одбор овде има у виду кућу и улицу (односно друштво), и према томе као трећу сметњу моралном васпитању у нашим нижим основним школама, истиче ово: Релативно кратко бављење ученика под надзором учитељевим.

6) Интелектудлно васпитање

Ради интелектуалног васпитања или придобијања знања у нижу основну школу законом су уведени ови предмети: 1. Српски језик са словенским читањем; 2. Земљопис. 8. Сриска историја ; 4. Познавање природе и 5. Рачун. Главни Одбор из свога сопственог искуства а из искуства многих учитеља увидео је, да се ови предмети предају у великој опширности и да се у тој опширности губи оно што је главно нашој основној школи, а то је: читање, писање, рачунање и познавање своје домовине и историје свога народа. — Да се дакле пе би овај главни задатак ние осн. школе изгубио сувишним предметима и академијским предавањима Главни Одбор има част изјаснити се пред скупштином:

1. Да у нижој основној школи има сувишних предмета; и

2. Да све предмете треба поставити на практичним основицама.

После свега поменутога о нашој основ. школи, Главни Одбор, размишљајући о школама других напреднијих народа, изјављује пред скупштином да се никако не

саглашава с тиме што законом није уведен

ручни рад у наше ниже мушке оси. школе.

П ВИШЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ Виших основних школа данас има мало

у Србији. Оне су састављене из два разреда, од којих сваки траје по годину дана.

36

Обично утим школама ради по један наставник. Задатак је овим школама исти каои нижим основним школама с том разликом што у овима постоји још и васпитање

за рад. -

() васпитној страни ове школе Главни Одбор има да каже оно исто што је казао и за ниже основне школе, па с тога преко овога и прелази.

а) Интелектуално васпитање

За придобијање знања у вишој осковној школи сем побројаних предмета у ширем обиму, закон је овде унео још и ове: историју општу и геометријске облике. — Гал. Одбор увиђа важност ових предмета, ала, из искуства до сада стеченога изјављује: да су две године мало времена да би се ови предмети могли поцрасти како је потребно и колико је потребно.

6) Васпитање за рад

За ово васпитање у вишу основну школу закбном је уведен предмет пољска привреда у свези са извесним одломцима из хемије и физике. Главни Одбор налази, да су ови предмети доиста потребни, али посматрајући основу на којој они почивају у вишој основној школи и саму њихову практичну страну — изјављује: ни у вишој осн. школи нема никаква рада што и јест њен најлавнији задатав.

Главни Одбор појимајући велики задатак који треба да имају у нашем народу ове више школе, и обзирући се на састав нашег становништва у погледу његовог занимања , изјављује да се не саглашава, с тиме:

1. Што вишој основној школи није дат са свим практичан правац; и

2. Што оне не носе на себи какактер оних прилика у којима су.

ИЕ

ПРОДУЖНЕ ШКОМЕ

У закону о основним школама вели се: „Поред сваке ниже основне школе, где се

ј | 3