Učitelj

9. Дужности према самом себи.

а). Дужности према свом телу: умереност, гимнастисање, штедња и радљивост. 6). Дужности према души: “стина, искреност, достојанство, самопоштовање, скромност , бодрост, стрпљење, избегавање љутине, сујете, безакоња, незнања и тромости.

8. Дужности према другим људима: правда, љубав, доброта, браство. 4. Дужности према богу.

виши курс (од 1!—13 год).

1. Породица. Дужности родитељске и дечије.

9. Друштво. Доброчинства од друштва ; правда као услов друштвени: сдлидарност, браство; поштовање живота, слободе, својине и части других, доброта , благодарност, толеранција, благост , пожртвовање.

3. Отаџбина. „Дужности према 0таџбини: покоравање законима, војена служба, ред, пожртвовање, верност; да"нак. Права: право гласања, слобода, савести, · слобода рада и удружења, сигурност живота и својине. — Девиза Француске републике: слобода, једнакост, браство.

НАСТАВА 0 ГРАЂАНСКИМ ПРАВИМА И ДУЖНОСТИМА

нижи кУРС (од 9—11 год.)

1. Белешке од о“штег значаја о организацији Француске: грађанин, његове дужности и права; дужност похођења школе, војена дужност, дације, право гласања.

2. Општина; општински преседник, ошштински савет,

зао _

3. Округ; преседник округа, главни савет.

· Држава ; законодавна власт, управна власт, правосуцка власт.

виши курс (од 11—13 год.)

1. Поуке на ситније о политичком, управном и правосудни. устројству Француске. 9. Устав: председник републике, сенат, посланичке коморе, закон, управа, судије, настава, војена служба.

3. Основне белешке о грађан. траву: заштита малолетних, својине, наслеђа, уговора, куповине, кепитала, рада, удружења, производња, саобраћај, уштеда, друштва за. осигуравање.

ж

Ето такав је програм за ову наставу донео виши просветни савет у Паризу. Није место сад овде, да се упуштамо у претревање овога програма, и ако би се имало по што шта да примети са стране педагошке и психолошке. Тако н. пр. имало би по нешто из наставе о моралу, да се пребаци у наставу о грађанским правима и дужностима ; а требало би по нешто удесити и поступније, а по нешто другим редом. Ал за нас је главно, да, упознамо наше читаоце, како стоји с овом ствари у Француској, па ћемо ми после умети ствар удесити лакше и боље за нас, кад већ једну имамо пред нама.

На основу програма вишег просвет. савета написано је више учебника за овај предмет. Ми држимо да ћемо наше читаоце најбоље упознати с овом ствари, ако им изнесемо садржај неколиких учебника. Тимеће се у исто време дати и леп материјал за доцније раднике на

овој ствари. Ж

22“