Učitelj

Основна школа у Прајској, Џечетком ове године било је у Прајској дорасле деце за школу (оба пола), рачунећи ту и ону децу, која су прешла ове године, а јошсу у школи, у округлој цифри 5,600.000. Од тог броја походило је јавну основну школу ",, дакле 4,800.000. — Школа основних било је 98.100, у којима је радило 70.588 учитеља и учитељица. У просеку дошло је на школу по 145, а на учитеља по 68 деце. Најмање ученика долази на једног учи-

з

теља у Померанској, а, највише у ШлезвигХолштајну. — Овуд је био наставни језик, према новим одредбама, немачки. А матерњим језиком говорила су деца сем немачкога : у источном делу пољски, литавски, касубски (прост пољски), вендски, моравски и чески; у западној половини, валонски, Фрапцуски, холандски, Фризски, дански и (у Хановеру) опет вендски.

(— ен).

НЊИМЕВНИ

ди

На захтев неколицине учитеља из Београда Главни Одбор учитељскога удружења одобрио је, да се од 1! Јануара 18957 покрене дечији лист, који ће носити име „Мала Србадија“ а чији ће власник бити Учитељско удружење. Услов, који постоји између Главног одбора и покретача поменутог листа, јесте овај: да учитељско удружење добија трећину чиста прихода ако број претплатника буде износио 2000, а, половину — ако број претплатн. буде већи.

Сву бригу око уређивања овога листа водиће редакциони одбор „Мале Србадије,“ чији чланови узајамним улозима оснивају Фонд у цељи покретања овог листа.

„Мала, Србадија“ излазиће два пута месечно и то у облику прошлогодишњег „Српчета.“ Година њена почиње првим Јануаром, а свршава се тридесет првим Децембром. На годину стаје 4, а на пола године 2 динара. За друге земље: на годину 8 Фор. а ча по године 1:50 Фор. — Претплатг, се прима на годину и на по године а никако на мање.

Окупљачи, који скупе 10 претплатника, добијају 11 примерак бесплатно, а који скуце 5 — примаће лист у пола цене.

Пошто је овај лист покренут у цељи образовања наше младежи и у корист Учитељског удружења — то редакциони одбор сматра за дужност да замоли све пријатеље

ОГЛАСИ

младежи да се заузму око скупљања претплатника. Писма и радове треба слати г. Кости Петровићу, учитељу на Сави, који је уједно и уредник „Мале Србадије;“ а претпдату пак — г. Николи Стојановићу, учитељу код Саборне цркве.

20 Септембра, 1886 Год. Београд.

Чланови редак. одбора «Мале Орбадије :» Благоје Т. Недић ДА. Ј. Путниковић К. Цетровић Н. Р. Цоповић Ник. Стојановић Пет. М. Никетић.

Русија. Написао Маскеплје УаЛасе М. А. Свесва 1. Џанчево, 1886 год. Наклада, штампарије Косанића и Поповића.

Поједине свеске од 3—4 табака, а биће их 15, излазиће у размаку времена од 14 до 16 дана и стајаће по 8 свеске 1 Фор. Претплата се шаље потписатој штампарији у напред. Имена претплатника штампаће се.