Učitelj

404

има и из срп. језика и рачуна у годишњем ресултату из тих предмета на по се најмање 3 (добар). Ови они, који покажу успех учења испод ових оцена, понављају разред. Но разред се не може учити више од две године.

Ближе одредбе на основу овога, по којима ће се ученици из разреда у разред преводити, и правила о владању и казнама ученика, прошсује министар просвете и црквених послова.

Чл. 88.

Ученицима, који основну школу сврше као и онима, који приватно положе испите — издају се на захтевање сведочанства, којима ће формулар прописати министар црквених послова.

просвете и

ТУ.

Школска општина и њене дужности.

Чл. 89.

Круг школске општине чини варош, варошица, село или села и засеоци, који једну или више школа заједнички издржавају. Но школска општина може бити само она, која има најмање 500 глава пореских. Она носи свагда име места, у коме се школа находи. Министар просвете према овоме издаће нужне наредбе о груписању свију места у школске општине.

Чл. 40.

Школска је општина дужна:

1. Да подиже, оправља и обдржава зграду за школу, школског послужитеља онако, како је то прописано правилима о грађењу школа.

стан за учитеље и.

9. да по селима уз школску зграду а по варошима у атару општине набави за потребу школе 1 хектар земље; а по селима још п /, хектара за уживање учитељу или даје накнаду у новцу за то.

8. да даје наставницима стан и огрев а ако нема у школској згради или иначе у другој вући стан по пропису, накнаду у новцу.

4. да набавља намештај школски и наставна срества која прописује министар просвете и црвв. послова према предлогу Глав. ПШросв. Савета.

5. Да се стара за огрев потребан школи и учитељу, где им сеу природи даје тако, да за целу зиму буде потребна количина на своме месту пре половине Октобра сваке године.

6. да набавља потребне књиге и све друге ђачке потребе за сву децу у својој школи. Ово све да предаје учитељу према његовом требовању најдаље до 1 Септембра сваке године.

7. да плаћа потребан број послужитеља за школу. ;

Осим овог у дужност школске општине спада и све друго, што се тиче обдржавања школе ма у ком погледу, а не би овде изреком поменуто било.

а 44.

Количину накнаде која се даје учитељима и учитељкама место стана и огрева или земље, одређиваће школски одбор. Но. накнада мора бити толика, да. сваки учитељ и свака учитељица могу набавити стан и огрев какав се даје по „прав. 0 грађењу школа,“ кад сеу природи даје. Количину огрева, који се има набавити у природи, одређује та-

=“

ни

трио пир дидеонтнио ипон.