Učitelj

409

Како ће се овај надзор врпшти прописаће министар просвете.

Чл. 64.

Надзор ради оцене успеха учитељског рада, врши се на крају сваке ше. год. преко професора учитељских и средњих шкода и учитеља осн, школа, Сем ових, нико други не,може бити школсви надзорник.

Чл. 65.

да овај надзор одредиће министар просвете лица, која му предложи Просветни Савет,

Сем ових, бираће и учитељи из своје средине још по два учитеља, на сваког министарског изасланика, који ће са овим министарским изасланицима заједно прегдедати и оценити рад учитеља. Избор ових учитеља извршиће учитељи из дотичног округа на скупу у окружном месту, а за вар. Београд у Београду. О) избору њиховом да се извести министар просвете.

Сви учитељи који буду изабрани за надзорнике ослобођавају се од ревизије (у њиховим школама) за ту годину.

Начин овог избора прописаће Министар просвете још опширније нарочитим правилима.

Што се тиче броја министарских изасданика, обратиће се пажња, да се увов толико лица одреди, колико треба да се надзор што потпуније изврши.

Чл. 66.

Упуства по којима ће надзорници на крају школ. год. оцењивати успех учитељеског рада, прописаће министар

просвете и предаће га јавности на месец дана пре него што се отпочне вршити надзор.

Чл. 67.

Изасланици које министар одређује имају дневнице по 10 дин. а изасла-= ници, које учитељи бирају, имају поб дин. и то од дана кад пођу у ревизију, па док је не сврше.

Чл. 68.

Надзорном прегледу школа и испиту ради оцене успеха учитељског рада, присуствује месни шк. одбор, који ће и протокол о прегледу и оцени потписати, и надзорника известити о свему што се тиче месних школских прилика и њених потреба. Без шк. одбора, или бар без два, његова члана (сем учитеља) не може се испит почети, с тога су шк, одборници дужни доћи чим им се јави да је надзорник дошао и да ће испит почети,

На случај, да се код школе, кад надзорник дође, нико није десио, и да се нико од одбора не би могао одмах дозвати, надзорници ће држати испит пред двоицом људи које добаве. Ово ће изасланици доставити наллежној државној власти, да неуредне одборнике по закону казни, ако немају оправдања за,

недолазак.

Чл. 69.

Главне дужности надзорника при овом раду јесу:

1) Да цене је ли школски рад иввршен онако, како је законом и прописима одређено.

8.) Да испитују и слушају тв, одбор 0 свему што би овај имао о школи и