Učitelj

546

брисати власништво „Учитељског удружења“ са „Мале Србадије“ без дозволе Главног Одбора% — За доказ да је ово наше тврђење истинито, ми упућујемо редакциони одбор „М. Србадије“ на правила учит. удружења, која су за свакога, члана закон, и тамо ће у чл. 55.

о Гл. Одбору под тач. 6. наћи ово; „да.

извршује сва решења главне овупштине“ (разуме се, Главни Одбор). Па како је онда Главни Одбор могао донети друкчију одлуку о „Малој ОСрбадији“, до "онаку, какву је и донео, — За свакога је јасно као сунце, да је одлука Главног Одбора о „Малој Србадији“ са свим правилна и умесна, само није за редакцију „Мале Србадије“ — Гл. Одбор са-својом одлуком јавио је члановима учитељског улружења: да је свака званична радња између Главног Одбора % редакционог одбора „Мале Србадије“ престала п вишта више, Да, је Гл. одбор прећутао ту ствар, онда би се огрешио о своју дужност и био би врив пред учитељском скупштином. — Главни Одбор, дакле, морао је саопштити решење скупштине, не водећи рачуна о томе, да ли ће то решање бити по вољи овоме или ономе.

За љубав извесних личности из редакционог одбора „Мале Србадије“ не вршити своју дужност према удружењу, значило би бити непоштен, а ви без сумње то од нас не тражите, а не бисте могли ни наћи баш и кад бисте тражили.

ја аењеј СВИ

Кад све довде сумирамо, онда излави ово: да је се редакциони одбор. „Мале Србадије“ огрешио о правила учитељеког удружења, јер се са изјавом показао да их не зна и да је омануо "учитеље — другове. о

На остале наводе, који су у изјави редакционог одбора „Мале Србадије“ одштамшане и у којима се Главни Одбор преставља кад несавестан у својој радњи, навешћемо ово: да Гл. Одбор ради на основу правила учит. удружења а у интересу среће и напретка, самога удружења, не обзирући се ни на кога.

Редакциони одбор „Меле Србадије“ као да је са својом изјавом циљао на то, да чланови учитељског - удружења изјаве неповерење члановима Главног Одбора, као људма, који навлаш иду на то, да униште учитељско удружење, а имаовину његову упропасте, те тако да. онемогуће сваки даљи рад Главног Одбора и да тиме изађу они као једини изабраници, који ће моћи и умети сачувати учитељско удружење и његове интересе, а други нико.

Целом изјавом редак. одбор „М. Србадије“ показао је, колико му је стало до истине и колико је морално тежак.

Из овога одговора на изјаву редакционог одбора, „Мале Орбадије“ видеће чланови учитељског удружења: ко је. на правом путу, а ко на погрешном ; ко заслужује прекор, а ко не заслужује. —

Главни Одбор.