Učitelj

а

ЗАПИСНИЦИ 1ут« УЧИТЕЉСВЕ снупштини

УПГ САСТАНАЊ — ДРЖАН 6. авг, У 9 ЧАСОВА ПРЕ ПОДНЕ,

ПРЕДСЕДАВАО

Јанко Кара-Матић.

Отварајући састанак председник вели, да“

је на дневном реду читање записника У састанка.

Никетић, предлаже да оно, што се десило између. Косте и Глав. Одбора не улази у скуп. записник. –

Потпредседник вели, да оно скупштини говорено, мора да уђе у записник, питање је само у ком облику да се запише. -

Срећко Ђурић предлаже да се састанак усвоји,

Д. Ј. Путниковић вели, да све што се говори у скупштини мора да уђе у записник, па ако је добро нека је хвала за, онога, који .је то говорио, ако лије хрђаво нека, је опет за њега стид. Чудо му је како је свушнштина дозволила јуче да се оно чита, а сад не дозвољава да уће у записник.

Грујица Протић вели, да су оне ствари, које су се дешавале између Косте и Глав. Одбора чисто субјективне природе, које никако не треба да уђу у записнив. Вели даље, да, би ствари бацале врдо тавну сенку на ТУ-ту учит. скупштину, кад би смо дозволили да уђе у записник.

Јова Д. Јовановић вели, кад је скуп-

штина јуче чула говор г. Косте, могла је

одмах видети да ту има нечега, што не би требало да се чује, па кад је одобрила да се чита, онда, мора да уђе у записник. Прнфвић говори у истом смислу. Коста Петровић вели да се не стиди баш и кад би ушао у записник његов говор. Председник ставља питање: усваја ли скупштина овај записникр Усваја. Секретар „Вељовић чита предлог Савка, Кучпарића, „учитеља о томе, да се учитељи и учитељице што је више могуће одевају срп. домаћим производима, и да се учите-

, што јесу.

љице не туђе од осталих жена и девојака. Вичу: да се одбаци.

Председник. вели, овде има људи, који мисле кад се предлог прими да је одма, "донесена и одлука, но то не стоји: предлог мора ићи извештајном одбору, па ако га он усвоји, онда тек долази пред скуп-' штину де га и она реши,

Ставља питање: Ко је за, предлог нека седи, ко против — нека устане. Већина седи. Предог је усвојен.

Председник. На дневном је реду читање извештаја контродног одбора, но пре но што се пређе на читање, допустите да прочитам једно писмо. Чита писмо г. Петра Периновића чиновника пчелара, којим по-

-вива чланове скупштине, да оду у његов

кованлук да им покаже, како се из обичних наших кошница може извадити саће а да се челе не убијају. Скупштина се одзива | „Њивео,. Одлучено да се иде у ковандук данас око 5—6 часова по подне.

Известиљац контролног одбора Љ. Јовановић чита изештај контролног одбора о стању касе учитељ. удржења за 1886/7 годину

Предевдник пита: примали скупштина овај извештај контрод. одбора 2 Прима. _

Председник вели, сад има да се реши још једна ствар, а то јео томе: хоће ли сва готовина дружинска остати код благајника г. Антоновића или ће ее нешто. од ње одвојити и дати Управи фондова на камату.

М. Рашковић вели, да се остави Глави. одбору да ради по своме нахођењу.

Ђ. Којић вели, да се остави 500 динара, остало да се преда управи фондова. 200 динара су, вели, довољна за лист за три месеца што се даје у напред.

Марко Антоновић вели, у округлој циФри треба око 800 дин. за три месеца за лист учитељског удружења. Толико, веди, треба, задржати код благајника, остало може се дати управи Фондова.