Učitelj

137

рачуна водили о васпитању деце, кад би били свесни тога, па кад би мотрили на своју децу, и кад би их вештим поступцима одвраћали од свега онога, што је рђаво и упућивали их, да иду право кући или у школу, у опште кад би их упућивали на уредност у сваком потлом | И А.

Ну и министарство просвете има и својих заслуга, што нам је овакво васпитање у опште. Као што смо и напред напоменули, нама се бар тако чини, отуд се не обраћа довољна пажња на васпитну страну школину. Данашњи програм претрпао је основну наставу разним стварима тако, да се у њој васпитање скоро и не види. а министарство у том погледу мало шта предузима. "| Али, поред тога, министарство у овом погледу има и својих погрешака. Тако н. пр. често мењање наставника рђаво утиче на васпитање деце, а то код нас: није ретко, нарочито у овом партизанском добу. ")

Осим тога сећам се једног лањеског случаја, а сећаћу га се докле год будем у учитељству, јер је потекао из министарства, али је у исто време ударио и један добар шамар и васпитању и ауторитету наставничком у опште. Овај случај потекао је из министарства, просвете, бар без знања и одобрења отуд не би се могао ни јавити у званичним «Српским Новинама». Међутим министарство просвете позвато је у првом реду, да. у интиресу саме наставе, штити и наставнички ауторитет и васпитање.

Један учитељ казнио је неког свог ученика оштрије, него што је требало. Министар је тог учитеља, на ос-

3), Мило нам је, што и овом приликом можемо констгтовати фа-

кат, да је министарство, инцијативом У. Учитељске Скупштине, предузело у овом питању неке мере, јер су одлуке Учит. Скупштине о програмима у којима се дотиче и васпитање — преко Гл. Просв. Савета. предате нарочитом одбору, да их проучи. Хвала за то припада садањем министру просвете и црквених послова. — )

3). Ово се односи на сво партиско доба, које од ово неколико

година влада Србијом.