Učitelj

143

клоне на лак и прост начин, само кад би мало више пажње обраћали на своју децу. Тиме би учинили велику услугу и себи и деци, и учитељу и школи, и васпитању и настави уопште. Кад нам васпитање буде извођено као што треба. онда ће нам и многи други послови "ићи и лакше и успешније, а нарочито у настави.

Централна, просветна, управа требала би са своје стране више пажње да поклони овоме и да васпитању да више времена и прошири место у основној настави, као да и сама отклања све оно, што би могло неповољно утицати на само васпитање. То се исто очекује и од општине и државе, јер су и оне позвате и обавезне. да чине све оно. што се клони напретку и бољитку свега онога, што је у општем интересу свију општинара и држављана.

Учитељи опет, вршећи своју дужност свесно и савесно, могу учинити много и за само васпитање, при свем том. што данас има много сметњи и неприлика за све то. Током целокупне основне наставе треба утицати и на васпитање, у колико се то може чинити, према данатињем програму и наставном плану, као и према другим неприликама у којима се данас још налази и школа, и њен учитељ.

На завршетку овог кратког свог вечерашњег говора, ја искрено желим, да сви фактори у васпитању наше деце. свим силама заједнички, и слошки пораде да се оно, што пре, поправи и унапреди. Тиме ћемо, у исто време, унапредити и нашу децу и нашу школу, као и наставу у опште. Али опет треба имати на уму, да родитељи. у овом погледу, заузимају најагоднији положај, те због тога се од њих највише и очекује. За њима долазе учитељи. па онда и остали чиниоци у васпитању.

>

ж ж

А сад, пошто сам свршио свој вечерашњи говор, нека ми је допуштено, да још само неколико речи проговорим, па да завршим.