Učitelj

према другој. Кад зна да ограничи какву државу, или округ, негледајући на мапу. Да се научи ово, треба дуго посматрати мапу. Немој ко да ме рђаво разуме, па да мисли, да ја сматрам да је знање земљописа знати само ово. Не. Шта треба знати из земљописа то је одређено програмом и написано у сваком добром земљопису. Пропитивање, после предавања, не треба чинити по оном шаблонском реду којима је и предавано, него другим редом и друкче. Тако, и тако, најбоље се види, да ли ђаци знају, и како располажу тим знањем, а ово много значи за успех наставе.

Многа г. г. надзорници школски сваке год. примећују, да се земљопис у П. раз. не предаје као што треба, па то исто примећује и овај г. надзорник. Они то, као што рекох, многи примећују, а не казују узрок томе. По мом нахођењу, узрок је овоме тај, што у њему има много и апстрактних ствари, које је дециу П. раз, тешко објаснити — овде мислим на оне ваздушне појаве, и на оно о сунцу и месецу, што је тамо прописано. Министарство просвете, према овим многим примедбама, као и према многим другим,. није ништа радило, а требало је да изради какво упуство за овај предмет. Ну, наставници треба да приме оне опомене надзорника што многи предају овај предмет у школама. За иста, изучавати. околину у 4 дувара, за осуду је! Као год што онај први мој навод правда наставнике за неуспех у овом предмету, тако исто их овај други осуђује, само што онај, као већи и јачи, више је крив. за неуспех, с тога сетај неуспех већином баш у њему пи показује.

Сувише ошширан програм из Срп. Историје послужио је за изговор неким наставницима те ву прешли један незнатан део, вели г. Лука.

Шта значи то, рећи: „сувише опширан програм служио је за изговор“: Мени се чини да овде има контраста; јер, кад је сувише опширан, онда то није изговор, а ако је само изговор, онда није сувише опширан програм. Ја држим да је г. Лука хтео рећи:и ако је програм опширан, ипак сеи могло више прећи, него што су многи прешли. Не могу веровати да г. Лука, као много-годишњи шк. надзорник, не вна да је програм из Срп. Историје за пста опширан, кад то тврде не само учитељи, него и многа г, г. надзорници, као што сам већ навео оваку примедбу једног г. надзорника. Рећи, да овај програм није опширан, значило би, просто, жмурети пред Фактима !

Са свим се слажем саг. Луком у оном, што он премећује наставницима, што предају Познавање природе са Шрајберових слика и оне животиње и биљке, с којима се сваки дан срећемо и које можемо очигледно показати. Радити овако, значи не појимати важности очигледности, и не знати шта је ствар а шта је слика. А