Učitelj

38.

метре, као: гомиле наслаганих дрва, цигаља, песка, камења; или запремине соба, судова ит. д. — На које је делове подељен кубни метара — Кубни је метар подељен на кубне десимстре и кубне сантиметре. — Колико има десиметара у једном кубном метру; Има хиљаду кубних десиметара; јер кубни десиметар има по десет десиметара и у дужину, и у ширину и у висину, 10 Х 10 Ж 10 = 1000. _ — Шта је кубни сантиметард — Мера, која има по један санти-. метар и у дужину, и у ширину, и у висину. — Колико има кубних. сантиметара у једном кубном десиметруг — Има (1000; хиљаду кубних сантиметара. — А колико има у једном кубном метру кубних сантиметарај — Има један милиун. — Колико је пута већи кубни десиметар од једног кубног сантиметра; — Већи је хиљаду пута. — А колико је пута већи један кубни метар од једног кубног десиметрад — Хиљаду пута. — По чемуг — По томе што у једном метру има хиљаду кубних десиметара. — Мере, као што су: кубни метар или стер, кубни десиметар и кубни сантиметар, све су по хиљаду пута веће или мање једна од друге; а у исто време те се у рачунању употребљују и њима се служимо, а све остале кубне мере неупотребљиве су. Које се кубне мере у рачунању употребљују # — Употребљују се само: кубни метар или стер као главна јединица. и мера за запремине, за тим кубни десиметар и кубни сантиметар.

Шта је овоз — То је литар: Од чега је; — Или од стакла, или од плеха. — За што је литар За мерење течности. — Шта. је то течност“ — Оно што тече при нагибу. — Које су то течностиз — Течности су: вода, млеко, вино, пиво, ракија, гаси т.д. Којој је мери по тежини раван један литар: — Раван је једном килограму; јер и литар као и килограм има хиљаду грама. — Шта је литар. — Литар је прва и најглавнија мера за течности. — Има. ли од литра још већих мера — Како се зову% — Зову се: декалитар, ектолитар и килолитар. — Колико хвата декалитар% — Десет литара. — Шта је ектолитар; — Мера, која запрема сто литара. — А колико има у килодитру литара; — Има хиљаду. — Како се зове мера, која заузима десет литара — Зове се декалитар. — А како се зове мера од сто литара — Зове се ектолитар.

Има ли мањи делова од литра% — Како се зову: — Зову се; десилитри, сантилитри и милилитри. — Шта је десилитар % Десилитар: је један десети део литра. — Колико има у једном литру десилитара 2 — Колико је пута већи један литар од једног десилитра # — Шта је сантилитар% — Стоти део литра. — Колико је у литру сантилитара % — Има сто. — Колико је пута мањи један сантилитар од десилитра% — Десет пута, — А колико је пута мањи сантилитар од литра2г — Шта је милилитарг — Хиљадити део литра. — Како